Киев бесен: Украинските войници отказват да отиват на сигурна смърт!

Свят

В мрежата се появи видео, на което украински военни – бойци от 115-а бригада на ВСУ, които не пожелали да вървят на сигурна смърт , са поставени в изолатор, пише украинският информационен сайт strana.today  

 

Преди няколко дни подразделение на 115-а бригада на ВСУ, намиращо се в Северодонецк разпространи обръщение до президента Володимир Зеленски и главнокомандващия ВС на Украйна Валерий Залужний.

Украинските военни заявиха, че прекратяват да изпълняват дадените им бойни задачи. Причината, по думите на бойците на ВСУ, са липсата на подкрепления и военна техника.

„Пан президент Зеленски и пан началник генщаба на Украйна Залужний, ние, военнослужещите от 115-а бригада, отказваме да воюваме и напускаме позициите си. Да воюваме без прикрити тилове и при липсата на необходимата огнева подкрепа ние не можем“, се казва в обръщението на украинските военни.

Те също добавят, че командването ги праща на сигурна смърт, и при създалите се условия те отказват да носят военна служба. Това е второто подразделение на 115-а бригада на ВСУ, които изказва своето недоволство на украинския лидер.

Днес пък стана известно, че бойците от 115-а бригада на ВСУ са били поставени в следствен изолатор.

Появиха се и други такива информации, като например тази, че десетки бойци от Черкаската териториална отбрана са сложили оръжие и са се оплакали, че са изпратени в Донецка област без тежко въоръжение „по неизвестни причини“. Призивът им бе публикуван в Telegram канала на 56-та отделна мотопехотна бригада.

За прехвърлянето в Донбас военните са узнали от командира на батальона на 22 май.

Посочва се, че бойците са оценили задачата, разгледали са мястото и са установили, че за да изпълнят мисията, се нуждаят от тежко въоръжение, „което ние като териториална отбрана не притежаваме, затова и изпълнението на задачата е невъзможно – нещо, за което предупредихме ръководството на батальона“.

След това, по заповед на командира, бойците са сложили оръжие, но сега са заплашени от арест. Въпреки че не са се отклонили от задълженията си, те не са имали възможност да ги изпълнят поради това, че разполагат само с автомати.

Те обръщат внимание и на факта, че вече има загинали и ранени, на които е отказано „осигуряване на квалифициран преглед и лечение“.

„Няма финансиране на батальона. Не ни предоставят правно потвърждение за прехвърлянето (в Донбас)“, заключва боецът, определяйки начина на прехвърлянето като незаконен . Той обвинява командването, че с подобни устни заповеди превръща бойците в „пушечно месо“.

Съдейки по всичко, войниците ги чака местен военен трибунал, който, за съжаление, няма да бъде снизходителен към тях.

Най-вероятно те ще послужат като пример за назидание на всичките останали.  Това обаче няма да помогне на Киев. А само ще засили недоволството сред украинските военни, оставени на произвола на съдбата от своето командване.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *