Киев изоставя Херсон и ето какво заповяда на ВСУ

Свят

Политическото ръководство е поставило задача на новия командир на оперативното командване „Юг“ на украинските въоръжени сили Генадий Шаповалов да подготви отбраната предимно на Николаевска и Одеска област, а не на контролираната част от Херсонска област.

Това заяви пред ТАСС председателят на движението „Ние сме заедно с Русия“ Владимир Рогов, предава „Фокус“.

„Сега Шаповалов оглави командването „Юг“ на Въоръжените сили на Украйна. Той получи задачата да изгради и осигури качествена отбрана на Николаевска и Одеска област, а не на Херсонска област, чийто десен бряг е под контрола на Киев“, заяви той.

Оперативното командване „Юг“ на Въоръжените сили на Украйна включва пет области на Украйна: Винницка, Кировоградска, Николаевска, Одеска и Херсонска.

„За да стигнете до Николаев и Одеса, трябва да превземете цялата Херсонска област. Може би командването на ВСУ разбира, че няма сили да защитава Херсонска област, затова се подготвя за изтегляне от нейната територия,“, отбеляза Рогов.

По думите му Шаповалов е служил във въоръжените сили на Украйна, като е започнал като командир на взвод, учил е в американско учебно заведение за висши офицери и се е показал добре в бойни действия през 2022 г.

На 9 април депутатът от Върховната Рада Алексей Гончаренко обяви, че командирите на ОК на въоръжените сили на Украйна „Юг“ и „Запад“ Андрей Ковалчук ​​и Сергей Литвинов са освободени от постовете си, а полковник Генадий Шаповалов и бригаден генерал Владимир Шведюк са назначени на тези позиции.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *