Киев се оплаква: Русия превзе стратегически остров и сега контролира…

Свят

Русия е разположила системи за противовъздушна отбрана „Панцир“ и „Тор-М2“ на Змийския остров .

Според кореспондент на UNIAN, това каза в ефир Вадим Скибицки, представител на главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна.

 

„Нашата недвусмислена оценка е, че Змийският остров е стратегически обект, който ще се използва от Руската федерация за контролиране на цялата северозападна част на Черно море“, каза той.

Скибицки подчерта, че не случайно от първите дни на войната Руската федерация е завзела този остров и започна да инсталира собствено оборудване за управление. Той подчерта, че идеологически за тях присъствието на острова е допълнителна възможност да контролират територията на Украйна.

„Военното разузнаване разполага с информация, че системите за противовъздушна отбрана „Панцир“ и „Тор-М2“ се намират на острова и може би в бъдеще те дори ще поставят там ракетни системи, които ще позволят обстрел на териториите на нашата държава, а и не само на нашата държава“, подчерта Скибицки.

Както УНИАН съобщи по-рано, на 2 май близо до Змийския остров въоръжените сили на Украйна унищожиха два вражески катера от типа „Раптор“.

Русия в момента е разположила 105 батальонни тактически групи в Украйна. Всички те сега са в Донбас или в южната част на страната, пише OBOZREVATEL.

Това съобщи в Twitter на 13 май Джак Деч, репортер на Пентагона по външна политика и национална сигурност. Той отбеляза, че броят на вражеските бронетранспортьори на територията на Украйна се е увеличил.

В началото на тази седмица в Украйна имаше 90 батальонни тактически групи от руснаци.

Представители на украинските власти съобщиха за тежки сражения и нови жертви в Донбас – промишления източен украински регион, който Русия си е поставила за цел да превземе.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *