Кирил Петков: ГЕРБ ми подадоха Калин Стоянов! Аз го назначих, без да го проуча

България отблизо
„За МВР беше много важно човекът, който ще се избере да не бъде политически обвързан. Тогава с ГЕРБ предложихме имена, които отхвърлихме впоследствие. Калин Стоянов беше подаден като експерт от ГЕРБ.“

Това заяви в ефира на Нова телевизия съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков.

 

По думите му номинациите на ПП-ДБ са ясните политически лица, които са бивши депутати. Зад тях заставаме чисто партийно на 100%, каза политикът.

 

„След това решихме, че за всички други позиции, за които нямаме политически номинации, ще изберем експерти. За МВР беше много важно този човек да не бъде политически обвързан, защото идваха местни избори, трябваше да бъде максимално неутрален. И започнахме и от ПП-ДБ, и от ГЕРБ да се подават експертни имена. Те отказаха няколко наши, ние отказахме няколко техни. И не беше ясно дали ще достигнем до някой. Калин Стоянов беше подаден като експерт от ГЕРБ, като ние обаче, преди да се вземе каквото и да е решение, отидохме да го интервюираме. Когато аз отидох да говоря с него, той казва, че аз съм първият човек, който говори с него. И наистина в този момент той не го беше решил. Защо ние решихме, че си заслужава да направим такова предложение? Защото видяхме, че той беше разследвал чувалите с магистралите и тази тема. Беше вземал позиции, които от наша гледна точка са нормални позиции за промяната, която искаме да се случи“, обясни Петков.

 

„На Калин Стоянов му отне два дни за размисъл, преди да приеме поста за вътрешен министър. Каза ни, трябва да съгласувам със съпругата си и да взема решение“, посочи съпредседателят на „Продължаваме промяната“.

 

„От новините научихме, че той сменя 17 шефа на МВР, без никой от нас да знае, без да е съгласувано. Разбира се това е негово право. Но ние искахме да знаем дали за тези нови назначения не му влияе някой. Страхувах се от това, че някой му спуска тези назначения. Тогава отидох да говоря с него, за да се уверя, че няма такова нещо. След това и до днес не сме говорили с него. Попитах го сигурен ли си, че на тези хора може да се има доверие и това беше“, допълни той.

 

Петков увери, че оставката на Калин Стоянов не е била поискана еднолично от него, а от почти всички представители на ПП-ДБ.

 

„Недопустимо е да се бият български граждани по кафенета и заведения и аз ще направя всичко възможно да изясним този случай. И това, което най-много ни смути, беше как той спокойно излезе и каза, че всичко е минало добре и полицията се е справила блестящо едва ли не“, каза още той.

 

„От днес Калин Стоянов е министър на ГЕРБ и те ще отговарят за него. ГЕРБ и ДПС не искат да разберат цялата истина в парламента. Те трябва да направят така, че това правителство трябва да продължи да се работи, а не да си затварят очите“, уточни Петков.

 

В телефонен разговор се включи и самият Калин Стоянов, който каза: „Срещата с Кирил Петков не беше една, както той казва, имаше и множество телефонни разговори, в които господин Петков се опитваше да се намесва и да казва кой къде да се сложи. Искаше от мен да не махам определени хора, които аз вече бях сметнал за нужно да сменя. Искам да кажа и още нещо: Аз съм против, много против полицейското насилие и ще направя всичко възможно виновните да си понесат последствията“.

 

Съпредседателят на ПП-ДБ попита директно Калин Стоянов още веднъж дали от последния разговор, те са се виждали или чували, Стоянов каза, че това е много лесно проверимо и че ще каже колко са срещите между тях след проверка. Но категорично заяви, че не е била една. „Разговори с г-н Пеевски и г-н Борисов съм имал само в пленарна зала. А с вас съм имал и другаде“, допълни вътрешният министър.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *