петък, март 29, 2024
Начало > България отблизо > Кирил Петков удари здраво ГЕРБ: Не премиерът и министрите, а депутатите ще разпределят излишните пари в бюджета!

Кирил Петков удари здраво ГЕРБ: Не премиерът и министрите, а депутатите ще разпределят излишните пари в бюджета!

България отблизо

Излишъкът в държавния бюджет за 2021 година ще бъде похарчен след санкция на Народното събрание, а не както бе традиция в годините на ГЕРБ – с решение на правителството, на премиера и министрите.

Това съобщи в началото на редовното заседание на Министерски съвет в сряда премиерът Кирил Петков.

„Даваме възможността на Народното събрание да реши как да се изразходват по най-добрия начин средствата, които са останали в бюджета“, каза той.

В краткото си изявление пред медиите, продължило под 3 минути, Петков анонсира още няколко мерки, които ще приеме Министерски съвет.

Дават се 60 милиона държавна помощ за авиопревозвачите заради значително намаления им обем на работа заради ковид кризата.

Колко обаче е бюджетният излишък към днешна дата не е ясно, а Петков не влезе в детайл. Към октомври той е половин милиард лева. 54 милиона пък ще бъдат дадени за медиците на първа линия в борбата с ковид.

Отпускат се и 2,6 милиона за реновация на летището в Русе, за да може то да заработи в най-кратки срокове. Щели да бъдат актуализирани и социалните пенсии. Подробности и конкретни параметри обаче Петков не даде.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *