Кисинджър обясни защо войната в Украйна е катастрофална грешка на САЩ и ЕС!

Свят

„Знаете ли защо речта на Хенри Кисинджър на Световния икономически форум (СИВ) предизвика такъв фурор?

Кисинджър не критикува начина, по който се води войната в Украйна или липсата на прогрес на място. Не. Това, което Кисинджър критикува, беше самата политика и това предизвика огнената буря. Той хвърли кофа със студена вода върху хората, които измислиха тази луда политика, като им каза в лицето, че са „сбъркали нещата“.

 

И те наистина го разбраха погрешно, защото политиката, която провеждат в момента, накърнява съюзниците на САЩ и интересите на САЩ. Това е метриката, която използваме, за да определим дали дадена политика е глупава или не и за съжаление тази политика премина през „теста за глупост“ с отличен успех“, това пише Майк Уитни в свой анализ, цитиран от „Труд„.

Ето какво още съдържа той:

„Нека да обясня: нашата основна стратегия е да „отслабим“ и „изолираме“ Русия, като скъсаме икономическите връзки на Русия с Европа и ги подтикнем да влязат в дългото и скъпо блато в Украйна. И това е планът.

Сега може да си помислите, че това звучи доста разумно, но според Кисинджър – това е грешен план. Защото стратегията за националната сигурност на САЩ идентифицира Китай като противник номер едно на Америка (което определено е), така че е естествено, всяка една политика, която прави Китай по-силен, да е в противоречие със стратегическите интереси на САЩ. И така, въпросът е: нашата прокси война в Украйна прави ли Китай по-силен? И отговорът е: Да, разбира се, че е така. Това прави Китай много по-силен, защото принуждава Русия да укрепва отношенията с Китай.

Това означава, че отношенията между световната производствена фабрика (Китай) и втория по големина производител на въглеводороди в света (Русия) току-що се подобриха адски много заради контрапродуктивната война на Вашингтон в Украйна. И също така означава, че с подобряването на отношенията между двете страни, темпът за упадъка на империята САЩ ще се ускори, тъй като бездоларовата зона в търговията се разширява и двустранната търговия постепенно заменя настоящата доминирана от САЩ глобална търговска система.

Можете да видите, че това се случва вече. Войната в Украйна предизвика шокиращ срив в световната търговия, големи прекъсвания в критичните доставки, безпрецедентен недостиг на храна и на енергия и най-голямото преразпределение на света след разпадането на Съветския съюз. Вашингтон реши да заложи бъдещето си и бъдещето на американския народ на един безсмислен геополитически гамбит, който може да се окаже най-голямата стратегическа катастрофа в историята на САЩ.

Кисинджър не беше само критичен към политиката, той също така каза и едно зловещо предупреждение, което беше почти изцяло игнорирано от медиите. Ето какво каза той: „Преговорите трябва да започнат през следващите 2 месеца, преди това да създаде сътресения и напрежение, които няма да бъдат лесно преодолими. В идеалния случай разделителната линия трябва да бъде връщане към предишното статукво (…) Преследването на войната отвъд тази точка не би било за свободата на Украйна, а за нова война срещу самата Русия“.

Политиката трябва да бъде променена незабавно или щетите за САЩ и техните съюзници ще бъдат сериозни и постоянни. („Преговорите трябва да започнат през следващите 2 месеца“). Това може да звучи твърде апокалиптично за някои, но мисля, че Кисинджър е наясно с нещо тук. В крайна сметка вижте огромните промени, които светът вече преживява от началото на конфликта като прекъсванията в снабдяването, недостигът на храна и на енергия и оттеглянето от проекта за глобализация. Доста големи промени, бих казал, но те вероятно са само върхът на айсберга. Истинската болка все още ни предстои.

Как ще изглежда тази зима, когато сметките за отопление на дома минават през покрива, а индустриите в цяла Европа ще се подложат на по-високите енергийни разходи, безработицата ще се вдигне до нивата на Голямата депресия и непрекъснатите прекъсвания на електрозахранването ще се превърнат в обичайната характеристика на живота на Запад? Това е бъдещето за Европа и Америка, ако политиката не бъде обърната и бързо не се постигне споразумение чрез преговори.

Путин вече заяви, че Русия няма да се постави отново в положение, в което да бъде икономически зависима от Европа. Тези дни свършиха. Вместо това той пренасочва критичните енергийни потоци към Китай, Индия и извън нея. Европа вече не е за него приоритетен клиент и всъщност тя се очертава като заплаха за оцеляването на Русия, което означава, че Русия ще продължи да преориентира своето производство на изток.

Как ще се отрази това на Европа? Това е лесно. Европа ще плаща повече за енергията си, отколкото всяка друга страна по света. Това е изборът, който те направиха, като отхвърлиха законните изисквания на Русия за сигурност и това е резултата, с който ще трябва да живеят.

И така, ето какво трябва да знаете:

През 2021 г. Русия е осигурила 40% от целия природен газ, консумиран в ЕС.

През 2021 г. Русия осигурила над 25% от потреблението на петрол в ЕС.

Ако смятате, че тези количества въглеводороди могат да бъдат заменени от производителите в Нигерия, Иран, Саудитска Арабия или някое друго далечно място, за съжаление се лъжете. Европа върви стремглаво към най-голямата енергийна криза в своята история и може да обвинява само себе си.

Предполагам, че замръзването до смърт в тъмното е за предпочитане пред настояването Украйна да остане неутрална и да спре да убива етническите руснаци на изток? Това ли е „принципа“, по който Европа ще се защитава? Ако е така, това е лош избор. Ето нещо за обмисляне: Знаете ли, че всички видове „петролни смеси“ не са еднакви? Защо би имало значение това?

Защото Германия в момента внася 34% от петрола си от Русия. А руският петрол е напълно доказана, висококачествена смес от сорта Урал, която се доставя в огромни количества по тръбопровода „Дружба“ до немските рафинерии, които са проектирани да отговарят на специфични изисквания за преработка. Различният петрол от различни доставчици би означавало да се хвърли гаечен ключ в целия процес на рафинерията. Това ще изисква значителна „модификация на новите линии и инфраструктурата за суровините, съоръжението за атмосферната дестилация, системата за вакуумната дестилация, устройството за крекинг, съоръжение за висбрекинг, блока за алкилиране, каталитичния реформинг, блока за изомеризация и етил третичен бутил етер (ETBE). Плюс чисто нови складови съоръжения + оборудване за манипулиране на петрола в Рощок, което да замести тръбопровода „Дружба“ 24x7x365“.

Експертите от индустрията изчисляват, че модификациите на рафинерията ще отнеме около 6 години. Междувременно икономическият растеж на Германия, който е тясно свързан с потреблението на енергия, ще спадне драстично, предприятията ще бъдат затворени, безработицата ще нарасне, а най-мощната и продуктивна страна в ЕС ще бъде поставена на колене.

Тезата, която се опитваме да изтъкнем, е проста: Кисинджър е прав, а клоуните-неоконсерватори, които измислиха неуспешната стратегия за Украйна, грешат. И ако не отидем на „преговори… през следващите 2 месеца“, както съветва Кисинджър, тогава разривът с Русия ще бъде окончателен и необратим, и след този момент обемните енергийни ресурси, минерални богатства и селскостопански продукти на Русия ще бъдат завинаги насочени на изток към по-приятелски нации. И това ще нанесе ужасни страдания както на САЩ, така и на техните съюзници в Европа.

Единственият разумен начин на действие е да се призове за незабавно прекратяване на огъня, за да могат мирните преговори да започнат възможно най-скоро.

Tagged

1 thought on “Кисинджър обясни защо войната в Украйна е катастрофална грешка на САЩ и ЕС!

  1. Всичко това е добре,но…..Москва не вярва на сълзи!“късно е либе за китка“ е казал нашия народ!Каквото човек сам си направи,никой не може да му го направи!-друга поговорка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *