Коварна болест погуби обичания от всички преподавател и музикант Георги Христов!

България отблизо

Отиде си талантливия и популярен под тепетата и в България музикант Георги Христов.

Младият мъж бе и преподавател по саксофон и солфеж в Пловдив.  Трагичната новина за кончината му бе съобщена от негови близки в социалните мрежи, а стотици колеги и приятели изказаха своите съболезнования, вярвайки, че Георги е на по-хубаво място.

Христов е водил 2-годишна битка с онкологично заболяване.   Георги Христов бе съпруг на гласовитата певица Светлина Койчева, с която имат прекрасна дъщеричка. Светлина е дъщеря на прославеният пловдивски китарист Веселин Койчев.

„Загубихме Жоро! Прекрасен човек, добър, общителен, любим на всички навсякъде! Чудесен музикант! Невероятен обичащ и обичан съпруг, баща, зет, другар и приятел! С големи мечти! Светли са спомените на всички от него! Да бъде светъл и живота му в Божието царство! Амин! Обичаме те Жоро!“ – написа Веселин Койчев в личния си профил.

От 8 годишен, Георги Христов започва да изучава пиано в класа на Даниела Павлова в град Ловеч. Участва в музикални концерти, в комплекс „Космос”. Учи в паралелка с  разширено обучение по музика в училище СОУ „Панайот Пипков” с основен инструмент кларинет, при Виктор Павлов.

Една година по-късно започва да свири в Младежки духов оркестър – гр. Троян, с които участва в турне във Франция, Испания и Северна Ирландия и др. Свирил е с Акордеонен оркестър, с диригент Димитрина Дренска в Италия. След завършване на средното си образование кандидатства в АМТИИ, Пловдив и е приет със специалност Педагогика на обучението по музика и основен инструмент кларинет, при гл. ас. Едуард Сарафян.

През 2006 г. започва да свири в Градски духов оркестър, гр. Пловдив, с който понастоящем  има множество концерти. През 2012 г. завършва с отличие Бакалавърската си степен Поп и джаз саксофон, в класа на Димитър Льолев. Следващата година записва  магистратура Поп и джаз саксофон в класа на Петър Момчев, която също завършва с  отличие. От 2010 г. работи в Биг Бенд Пловдив, с диригент Николай Гешев. Участва в джаз проекти – “Kapana Fest” в Пловдив с Мирослав Турийски Брас Бенд, Latin Jazz Project,  албума на Светлин Стайков „Made in Maina”.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *