Командващият ВСУ в Запорожие докладва нещо страшно на украинския Генщаб

Свят

Украинската армия в хода на контранастъплението търпи големи загуби в бронирана техника, като руските войски активно използват артилерия и авиация.

 

Според командващия групата „Таврия“ Тарнавски, който едновременно командва настъплението на въоръжените сили на Украйна в Запорожското и Южно-Донецкото направления, руската авиация създава особени проблеми и няма възможности за борба с нея, съобщават световните издания.

Контранастъплението върви тежко, за две седмици боеве практически няма напредък, има много големи загуби както в личен състав, така и в бронирана техника. Това са основните тези от доклада на Тарнавски в офиса на Зеленски.

Генералът е потвърдил, че ВСУ се налага да водят тежки позиционни битки, напредвайки трудно, вместо да повторят успеха на Харковската операция от миналата година, когато подразделения на украинската армия безпрепятствено пробиха отбраната на руските войски.

Според Тарнавски руските войски не само успяват да изградят отбрана, но и имат предимство в авиацията и артилерията, което води до големи загуби.

Подразделенията на въоръжените сили на Украйна, които успяват да заемат руските позиции, веднага са обсипвани от артилерия и авиобомби, губейки бронирана техника и жива сила.

По-рано Тарнавски призова Зеленски да въведе в битка бригади от втори ешелон, тъй като с наличните сили украинската армия няма да може да пробие отбраната на руските войски.

От началото на първия етап, който трябваше да отнеме три-четири дни и да завърши с излизане към Мелитопол, Въоръжените сили на Украйна са загубили 30% от общия брой на бронираната техника и тази цифра нараства всеки ден.

Междувременно, според украински издания, Зеленски е поставил задача на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна да достигне Мелитопол до юлската среща на върха на НАТО. Все още не е известно дали в бой ще бъдат въведени бригади от втория ешелон.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *