„Политико“: Нов световен ред чака планетата

Свят

Войната на Русия в Украйна разделя мненията между хората в западните нации и хората в страни като Китай, Индия и Турция, сочи ново проучване, намеквайки за бъдещ многополюсен световен ред, където Европа и САЩ са по-малко влиятелни, предаде “Политико”.

 

Войната разкри “острите географски разделения в глобалните нагласи” относно “концепциите за демокрация и състава на бъдещия международен ред”, според ново проучване, публикувано в сряда от Европейския съвет за международни отношения (ЕСМО).

Данните, събрани от девет държави в ЕС, плюс Обединеното кралство, Китай, Индия, Турция, Русия и САЩ, предполагат, че докато западните съюзници са “възвърнали чувството си за цел на глобалната сцена”, пропастта между тяхната перспектива и “останалите” е нараснала повече и е станала по-широка, каза ЕСМО.

Европейските и американските граждани имат много общи възгледи относно основните глобални въпроси, включително, че те “трябва да помогнат на Украйна да спечели”, докато гражданите на Китай, Индия и Турция предпочитат “бърз край на войната”, дори ако Украйна трябва да отстъпи територия, въз основа на анкети, проведени през декември 2022 г. и януари 2023 г.

В изследваните западни страни големи мнозинства (77 процента в Обединеното кралство, 71 процента в САЩ и 65 процента в девет членки на ЕС) описват Русия като “противник” или “съперник” на собствената им страна.

Голям брой хора в Китай (76 процента), Индия (77 процента) и Турция (73 процента) не само виждат в Русия вървяща нагоре “сила” и я разглеждат като стратегически “съюзник” и “партньор” на тяхната страна, но мнозина също смятат, че Киев трябва да обмисли възможността да предаде територия, за да помогне за по-бързото прекратяване на конфликта.

От проучването нагледно се вижда, че мнението на хората в страни като Русия, Китай, Индия, Турция, Иран и т.н., се различава много, понякога коренно от мнението на хората в западните страни. И като имаме предвид, че мнението на елитите в западните страни и в страните от Изтока се различава още повече, а Русия, Китай, Индия, Иран и други страни започват все повече да обединяват усилия, за да се противопоставят успешно на Запада, тогава започва да става все по-ясно, че света вече не е еднополярен. Че в света започват да се издигат и бързо да вървят напред страни, които стават естествен полюс на сила.

Тоест, светът вече е многополярен и развитието на държавите от Изтока става според собствените им ценности, а не според това, което им е натрапено от един единствен хегемон, какъвто САЩ бяха повече от 30 години.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *