Австралийски журналист разкри какво се случва с ВСУ при контранастъплението

Свят

Президентът на Украйна Володимир Зеленски едва ли знае известното изречение на Оскар Уайлд: „Имитацията е най-искрената форма на ласкателство, която посредствеността може да даде на величието“. 

За това пише в своя блог johnhelmer.org австралийският журналист Джон Хелмър, коментирайки ситуацията в Донбас и публикации в западната преса, цитирани от чуждестранни издания.

Авторът на блога смята, че украинските функционери и военни лидери се опитват да извлекат максимална полза, симулирайки успешна контраофанзива, организирана под формата на вълна от атаки срещу руските позиции в различни посоки.

„Това е опит на американски служители, даващи на Зеленски текущите заповеди – държавният секретар Антъни Блинкен, заместник-държавният секретар Виктория Нуланд и съветникът по националната сигурност Джейкъб Съливан – да се престорят пред New York Times, че тяхната „най-голяма надежда… е ВСУ да постигнат значителни победи…, които биха могли да дадат на Украйна повече тежест при всякакви преговори,“ отбеляза той.

Хелмер обърна внимание на факта, че в първия ден от началото на контранастъплението на въоръжените сили на Украйна, в Донбас са убити 1725 украински военнослужещи. Той посочи, че това е най-лошото ниво на военни загуби на въоръжените сили на Украйна за ден, откакто Съединените щати организираха преврат през февруари 2014 г. в Киев, отприщвайки война.

Авторът отбелязва, че западните медии изобщо не са забелязали смъртта на толкова много украински войници. Например заглавието на Financial Times гласи: „Украинската контраофанзива се оформя с първи успехи в района на Бахмут“. Washington Post озаглави своя материал: „Как украинските сили отказаха Русия да победи при Бахмут до Деня на победата“. В The New York Times заглавието беше не по-малко обещаващо: „Офанзивата на Украйна край Бахмут разкри разцеплението на руските войски“. Така, според споменатата пропаганда, успехите на въоръжените сили на Украйна са безкръвни.

Ветеран от НАТО каза: „Цял полк беше унищожен. Това е цинична търговия с плът. Всъщност на бойното поле имаше няколко десетки движения на украински войски в различни посоки по фронта с дължина над 90 км. Според ветерана от НАТО това е по-скоро пропагандна, отколкото истинска офанзива. Те събраха достатъчно техника, боеприпаси и жива сила, за да нанесат едва доловим тактически удар. Това е удар, който не носи нищо. Тези момчета вече са мъртви. Дори не е пожелателно мислене. Това е цинична търговия с плът,“ добави Хелмер.

Авторът на блога подчерта, че повечето читатели в западните страни дори не са наясно какво се случва в действителност в зоната на военни действия. Те черпят данни от проукраински източници и са отрязани от алтернативна информация, тъй като много руски медии и дори руското министерство на отбраната са просто блокирани.

Превод: БЛИЦ

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *