Костадинов в „Панорама“: Не пипайте президента, той е надпартийна фигура

България отблизо

„Данните на 1 милион български граждани са в системата на частната фирма “Школо”, която мина в ръцете на британска компания. Това е сериозен проблем на държавата и ние ще повдигнем въпроса“.

 

Това заяви в студиото на “Панорама” лидерът на Възраждане Костадин Костадинов.

Водещият Бойко Василев се опита да защити “Школо” като цитира думите на неговия собственик, че няма проблем с данните на учениците.

Костадинов рязко му възрази като го попита той на британците ли вярва или на българска партия.

Василев , който явно не бе подготвен в дълбочина по темата, реши да се отбранява елементарно:Тук аз задавам въпросите. Вие сте гост в моето предаване“.

Какво, значи аз не мога да ви задавам въпроси така ли“, отговори му лидерът на “Възраждане”.

„Не, разбира се, че можете, но едва ли някой в България го интересува моето мнение“, смекчи тона водещият, с което още веднъж демонстрира, че не е на нивото на Костадинов.

 

В началото на разговора лидерът на “Възраждане” даде своята оценка за днешната клетва на новите конституционни съдии.

“От днес ние нямаме Конституционен съд, имаме бюро с двама куриери, които вероятно ще разнасят заповедите, които ще им бъдат свеждани. От днес нямаме правова държава, нямаме правов ред. Управляващите ни показаха, че могат да променят всеки един закон, както им е угодно, с чудовищното мнозинство от 168 депутати. Такова мнозинство не е имало от времето на БКП. Тези хора очевадно се опияняват от собствената си власт и не го и крият. Това вече не е демокрация, изтъкна Костадинов.

 

Според него с оставането си по време на клетвата останалите конституционни съдии  “узакониха беззаконието”. 

“Десислава Атанасова каза, че няма нищо против да обсъжда решения, които е вземала като депутат. Това е все единно съдия да оневинява сам себе си,” посочи лидерът на „Възраждане“.

 

Президентът е надпартийна фигура и опитите да бъде вкаран в партийни боричкания принизяват ролята на президентската институция. Нужно е да има уважение към тази институция, защото тя е показала, че го заслужава, подчерта Костадин Костадинов.

Той коментира и поправките в правилника за работата на Народното събрание, които предвиждат комисията за контрол над службите за сигурност и специалните разузнавателни средства да се председателства на пропорционален принцип, а не на ротационен както досега, с които управляващото мнозинство отне ръководството на комисията от „Възраждане“.

Това беше неуспешен опит за политическа лустрация, която цели да отнеме възможността на едно лице да упражнява политическа и обществена дейност.

Някой ще забрани ли на Николай Дренчев (депутатът от „Възраждане“, който беше ротационен председател на комисията преди поправките в правилника – б. ред.) да има достъп до същите документи, до които е имал и преди промените? Не. Това са нескопосани опити да се покаже сила от едни тежко комплексирани хора.

 

По думите му няма опасност „Възраждане“ да остане в изолация.

Как ще стане това, когато ние неведнъж показваме способност да обединяваме опозицията? Гърбът на „Възраждане“ е много широк, върху нас се упражняват всички – и отляво, и отдясно. Това нас не ни притеснява, каза още Костадин Костадинов.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *