Шефът на Борисов обясни какво ще прави Европа без САЩ

Свят

Лидерът на Европейската народна партия (ЕНП), най-голямата политическа група в Европейския парламент, Манфред Вебер призова европейците да се готвят за война, без подкрепата на САЩ, и да изградят свои собствени ядрени способности.

Това е заявил Вебер в интервю за европейската редакция на вестник Politico.

Поради възможното завръщане на Доналд Тръмп в Белия дом, Вебер описа Тръмп и руския президент Владимир Путин като двамата души, „които поставиха рамката“ за 2024 г., припомня Фокус. „Искаме НАТО, но също така трябва да сме достатъчно силни, за да можем да се защитим без него или по времето на Тръмп“, е заявил Вебер. Доналд Тръмп заплаши, че ако се върне в Белия Бом, САЩ ще излезе от НАТО и няма да помогне на Европа, ако бъде нападната.

По-рано този месец, началникът на Генералния щаб на Сухопътните войски на Въоръжените сили на Обединеното кралство Патрик Сандърс призова за обща мобилизация във Великобритания, а други западни военни лидери и висши служители на отбраната предупредиха за риска от голяма война между Москва и НАТО.

Миналата седмица министърът на отбраната на Германия Борис Писториус заяви, че руска атака срещу военния съюз НАТО е „възможна“ след „пет до осем години“. Нидерландският адмирал Роб Бауер, висш служител на НАТО, по-рано заяви, че военният блок е изправен пред  „най-опасния свят от десетилетия“  и призова за „военна трансформация на НАТО“.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *