Кошмарът продължава: Професор колабира след ваксинация с AstraZeneca!

Свят

63-годишен университетски професор колабира в рамките на първите 24 часа след получаването на първата доза ваксина на компанията AstraZeneca в Атина, съобщава Greek Reporter на фона на опасенията относно страничните ефекти на препарата, които нарастват в цяла Европа, пише Фокус

Германия, Италия, Франция, Испания и редица други европейски страни временно спряха използването на ваксината на AstraZeneca. Във вторник гръцкият министър на здравеопазването Василис Кикилиас потвърди, че страната ще продължи да прилага препарата, докато не бъде публикувано заключението на Европейската агенция по лекарствата.

63-годишният професор е колабирал ден, след като му е поставена първата доза от ваксината на AstraZeneca.„Изведнъж припаднах, докато разговарях с колега в офиса“, разказва мъжът пред медията. „Стоях прав и паднах на пода като чувал с картофи. Казаха ми, че съм останал в безсъзнание за около две минути“.

Професорът казва, че е ударил силно лицето и главата си при падането, но признава, че е можело да бъде и по-лошо – само няколко минути по-рано той е шофирал. След като дошъл в съзнание, той е получил първа помощ от колеги и е извикана линейка.

„За първи път в живота ми се случи нещо подобно“, казва професорът и добавя, че няма здравословни проблеми.

Същевременно в интервю за телевизия Skai във вторник министърът на здравеопазването на Гърция Василис Кикилиас препоръча на всички страни да останат спокойни по отношение на ваксината на шведскобританската компания AstraZeneca, докато се анализират събраните данни, след като няколко държави от Европейския съюз временно преустановиха употребата й заради съмнения за тромбоицидни инциденти.

„Очакваме решенията на официалните организации, като Европейската агенция по лекарствата (EMA), които ще се срещнат по въпроса по-късно тази седмица. Докато EMA не каже друго, ваксинациите с ваксината на AstraZeneca ще продължат“, заяви Кикилиас, като посочи, че компетентните органи в Гърция следват препоръките на EMA от началото на кампанията за ваксинация на населението.

Той също така отбеляза, че има държави, които „вървят напред-назад по този въпрос“ и призова всички да изчакат решенията на EMA

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *