Красен Станчев: Безпрецедентен е разходът в икономиката за пенсиите – 19 млрд. лева! Това трябва да се прекрати!

България отблизо
По думите на икономиста Красен Станчев икономиката ни се управлява разпръснато. „Правителството се опитва да вземе нещо от някого, а не да даде на всички перспектива за забогатяване.
Продължават ДДС облекченията, както и компенсациите за ток и схемата за автоматичен ръст на минималната заплата. Безпрецедентен е разходът в икономиката за пенсиите – 19 млрд., което е 10% от БВП за 2024 г. Грешно е да се финансират текущи разходи с очаквани евросубсидии. Така се формира кризата с външния дълг на Гърция“, посочи той.

Бюджетът не е пробит. Имаме относително висока инфлация, която храни бюджета през ДДС. Освен това има ръст на заплатите, което води до повече приходи от данък общ доход. Акцизите също поддържат бюджета добър, заяви още икономистът Красен Станчев по Нова нюз.

 

„Неприемливо е да нямаш предвидимост 3 години напред как ще се покрият дупките в бюджета. Забавянето е критично, когато се съкращава времето за обсъждане в МФ, това е риск за нормалното функциониране на публичните финанси за следващата година. Засега не се променя значително данъчната система, но случващото се с бюджетните дефицити показват много лошо настроение в данъчните закони, като имаме предвид внесеното в парламента, както и управлението на приходите“, заяви Станчев.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *