Кървав конфликт: Израел пуска оръжие, което отпраща направо в Ада! Снимки

Свят

В Израел и Ивицата Газа кървавият конфликт тече с пълна сила. От събота всеки ден над двата района прелитат ракети, а жертвите се надпреварват да растат от едната и от другата страна. Краят на войната не се вижда. Израелската армия обяви в четвъртък, че тунелите на „Хамас“ ще бъдат следващите мишени. За целта се подготвя сухопътна офанзива.

 

„Хамас“ използва сложна мрежа от тунели, за да пренася контрабандно оръжия и стоки. Чрез тях се промъква незабелязано в Израел. Тунелите се използват и като скривалища и складове за боеприпаси. Входовете и изходите често са в училища или болници.

Без сухопътни войски мрежата от тунели е трудна за унищожаване. Трудно е да се локализират тунелите от разстояние, тъй като са на няколко метра под земята. Сухопътната офанзива обаче също крие голям риск за Израел.

„Хамас“ знае по-добре, знае как вървят тунелите. Те са подземния лабиринт на Ивицата Газа.

През 2014 година израелски войници загинаха в тях по време на тогаваната ескалация на напрежението.

Коз

Следователно армията вероятно ще използва друго оръжие в допълнение към сухопътните войски. Най-вероятно ще се прибегне до оръжието, което праща врага директно в ада. Мощни и ужасни боеприпаси за противника. Това са бомбите GBU-28. Известни са още като бункеротрошачи.

GBU-28 има подсилен нос. Така бомбата се вкопава до десет метра в земята. Там детонира. И край!

Прониквайки в основите на сградите и експлодирайки там, бомбата може да доведе до тяхното срутване. Оръжието също така може да разрушава бункери или тунели. Следователно Израел може да взриви тунелите на „Хамас“, без да рискува сухопътните си войски.

Още през 2021 г. Израел поиска по-новия модел GBU-72 от САЩ. Това е тунингованата версия. Но до ден днешен договор за доставка няма, а може би часът вече е ударил за тази сделка. Бомбите GBU-72 могат да проникнат на дълбочина 30 метра в земята и да предизвикат ударна вълна, унищожаваща всякакви подземни структури.

Щети

Ако бомбите се използват в гъсто населени райони, съпътстващите щети са огромни – голяма заплаха за цивилното население в Ивицата Газа. Според Женевските конвенции бункеротрошачите могат да се използват само при „екстремни обстоятелства за самоотбрана“. Те са забранени в райони, в които има много цивилни, а Ивицата Газа се смята за една от най-гъсто населените зони в света.

Въпреки това експертите са на мнение, че Израел ще използва оръжието.

Патрик Бъри, преподавател по война и борба с тероризма в университета в Бат, предупреждава: „Израел ги има и ще ги използва. Не мисля, че те се интересуват толкова много от страничните щети в момента“.

24 часа

Не е случаен факта, че израелските военни са уведомили ООН, че всички живеeщи в северната част на Ивицата Газа трябва да се преместят в южната част през следващите 24 часа.

Според световната организация, това са приблизително 1 милион и 100 хиляди души, което е половината население на взривоопасния район.

Засегнатата територия включва гъсто населения град Газа.

Източник БЛИЦ

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *