Луд скандал в ефир. Янка Такева нанесе удар от НПО-тата: Зная кой ви плаща и ще каже, закани се синдикалистката. Вижте какво смята за опасно за българските деца

България отблизо

Спор в ефир заради образованието и какво трябва да е новото в учебните часове си спретнаха гостите на Георги Любенов – Янка Такева от синдикатът на българските учители и Георги Богданов от „Националната мрежа за децата“.

Повод за скандала им бе въвеждането на военно обучени от една страна и джендър обучението от друга.

 

Докато Такева защитаваше тезата, че трябва  часове по военно да се въведат в учебната програма, другият гост бе на мнение, че децата няма нужда да учат това.

Става въпрос за учениците, които са 10. и 11. клас, които вече са юноши и не са деца. Всяка образователна система възпитава децата в гражданственост и такова нещо ние имаме още от детската градина”, заяви Янка Такева.

Учениците в 10. и 11. клас вече имат натрупани знания по гражданственост и трябва да минат и такова обучение по няколко причини, една от които е как да опазват собственото си здраве, както и това на близките и на обществото като цяло, продължи тя и допълни:

“Тази национална програма, която е изключително важна и се приема от учениците с голямо удоволствие, приема се и от родителите. Вече трета година 83 учебни заведения участват в тази национална програма”.

За Георги Богданов предлаганото е “една твърде остаряла пропагандна теория”.

“Какво е “защита на Отечеството”? Това е термин от военната пропаганда, който идва да каже, че се внушава на децата, а не им дава възможност да мислят и да разсъждават по темата. Изключително важно е да не се внушават неща на децата, а да мислят, да разговарят и да участват заедно в процесите. Предлагането в тази наредба е изключително неприятно, защото води до много сериозни проблеми в образованието”, подчерта той и допълни:

„Българските деца нямат нуждата да учат какви са боеприпасите и как се обезопасяват. Не може едни хора от запаса да влязат от септември в българските училища и 8 часа да учат децата“, посочи Богданов и след това захапа Такева дали  говори от позицията на синдиката, или от тази на Движение „Русофили“, от които също е член“.

От своя страната Такева контрира Богданов като го попита кой му плаща, но уточни, че няма да каже „за да него излага“.

„Що се отнася до НПО-тата, които си изкарвате хляба финансирани и търсите някакви кусури на семейство и на образование, направете го, направете го умно“, каза още тя.

Думите ѝ обаче видимо ядосаха Богданов и той започна да се защитава.

„Ние се финансираме от дарения, членски внос, а не от държавния бюджет. Военното образование, което е толкова важно, защо да не научим децата да разглобяват калашници още в детската градина“, каза иронично още той.

„Много професори станахте за това образование, много ви вади очите“, контрира го Такева.

Георги Любенов се опита да вземе думата: „Аз слушам разговора със захлас“, отрони той, но гостите минаха на темата за джендър обучението.

Такева посочи, че родители са ѝ споделяли, че заради него се страхуват сутрин децата им като излезнат момчетата дали ще се приберат момичета и момичетата – момчетата.

Богданов обаче още повече подпали: „Една политическа лидерка тръгна да гони джендърите. Превърнахме образованието в зверилник заради хора, които 60 години са в образованието, като г-жа Такева. Това са глупости, които една партийна функционерка ги употребява. Това, което искаме да кажем е, че децата трябва да бъдат деца. Най-важното сега е да се наблегне на външното оценяване“, завърши той.

А Такева завърши с риторичен въпрос: „Защо тези НПО-та така яростно защитават обезверяването на България“.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *