Лъсна грозна схема! Вижте как управляващите са ни лъгали за газа и колко пари са прибрали!

България отблизо

Премиерът в оставка Кирил Петков и министърът на енергетиката в оставка Александър Николов да дойдат в пленарната зала по време на дискусията по доклада на Временната комисия за проверка на обстоятелствата, довели до спиране на природния газ от „Газпром Експорт“, и проведената процедура за избор на алтернативни доставчици от „Булгаргаз“. Това поиска председателят на ДПС Мустафа Карадайъ от парламентарната трибуна. 

Важен е този дебат, те са длъжни да бъдат тук, в тази зала“, посочи той.

 

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова поиска в парламента да бъдат поканени и ръководствата на „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“, както и Лена Бориславова – началник на кабинета на премиера.

 

В заключенията на доклада на временната комисия се посочва, че решението за необслужване на договора с „Газпром експорт“ по искания от руска страна нов ред на плащане не е взето след внимателно обсъждане и достатъчен обществен консенсус и подкрепа.

Предоставената информация съдържа данни, че дружеството „Булгаргаз“ е предоставило пред обществото избирателно, непълно и манипулативно информацията относно кореспонденцията с „Газпром“ във връзка с поискания от руския доставчик нов механизъм на плащане. Доставчикът ясно е отговорил на опасенията за евентуални рискове. Предоставените документи засилват съмненията, че „Булгаргаз“ е търсил повод за отказ от руския газ и искането на руската страна е използвано именно по този начин, смята временната комисия.

В доклада се посочва още, че осигурените алтернативни доставки от посредници са на значително по-високи от руския газ цени, а начинът, по който са избрани търговците, е непрозрачен с неясни правила и критерии, като само ограничен кръг търговци са получили покана за оферта.

Временната комисия констатира, че „Булгаргаз“ отчита продължаване на добива от хранилището „Чирен“ след края на добивния сезон, като успоредно с това извършва и нагнетяване на количества газ, закупени от посредници на значително по-високи цени. По същество се извършва заместване на евтиния газ в хранилището с двойно по-скъп, което залага ценови риск за българския газов пазар и особено за топлофикационните дружества за предстоящия отоплителен сезон, е заключението в доклада.

В него се посочва още, че са получени данни за рязко влошаване на финансовото състояние на обществения доставчик „Булгаргаз“, считано от февруари, което създава реални рискове, сред които за плащане на доставките на азерски газ, изпълнение на договорите с клиентите и за лицензиите за търговия с природен газ в България и Гърция. Временната комисия смята, че влошеното финансово състояние и огромната задлъжнялост на „Булгаргаз“ следва внимателно да се анализира с оглед енергийната сигурност на България.

Шестима от членовете на временната комисия – представители на управляващата коалиция, са подписали доклада с особено мнение.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *