Най-нахъсаният генерал от ВСУ към Зеленски: Потенциалът за настъпление е изчерпан

Свят

Въпреки продължаващите боеве на линията Работино-Вербовое, украинските въоръжени сили така и не успяха да пробият руската отбрана и да заемат господстващите височини. В момента настъпателният потенциал на въоръжените сили на Украйна е изчерпан.

Това съобщи на  украинския президент Володимир Зеленски командирът на групировката „Таврия“ Александър Тарнавски, който в момента е най-нахъсаният украински генерал.

Според украински ресурси, позоваващи се на източници в администрацията на президента, ситуацията на южния фронт (запорожско и южнодонецко направление) е неблагоприятна за украинските въоръжени сили, настъпателният потенциал е изчерпан и боевете са преминали в позиционни.

Последният опит за нападение на линията Работино-Вербовое доведе до „частичен“ успех, когато украинските въоръжени сили успяха да заемат една позиция в района на Работино, която обаче тези дни бе окупирана от руските войски, а в района на Вербовое самите те загубиха няколко опорни пункта.

Съобщава се, че Търнавски е докладвал на Зеленски, че въпреки че боевете ще продължат, може да се надяваме на успех само през зимата, когато бригадите ще бъдат попълнени с нови мобилизирани войници и ще се появят резерви.

Украинските въоръжени сили са изчерпали настъпателния си потенциал след превземането на Работино и следващите успехи ще дойдат през зимата.

Опитът за превземане на Вербное се провали, а боевете са от позиционен характер, което силно изтощава резервите на украинските въоръжени сили, тъй като групировката трябва да бъде непрекъснато снабдявана с оглед на постоянните вражески атаки – пишат украински публични информационно ресурси.

По-рано беше съобщено, че Киев възнамерява да ограничи контранастъплението, но най-вероятно това ще се отнася за Запорожието и Южнодонецкото направление;

В района на Бахмут и в Харковска област украинските въоръжени сили трябва да спрат натиска. А командирът на групата „Восток“, Сирски все още не е съобщил нищо. Между другото, той не е бил виждан от дълго време и не се знае какво се е случило.

Източник БЛИЦ

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *