Томислав Дончев: Уважавам медсестрите, но да не създават обществен смут!

България отблизо

„Респект и дълбока човешка признателност към всички медсестри. Не очаквайте от нас и мен да поставям под въпрос нечие право на протест. Самият аз съм протестирал достатъчно. Най-малко от мен може да очаквате укор в тази посока.

Това стана ясно от изказване на вицепремиера Томислав Дончев по време на извънреден брифинг в Министерски съвет по повод барикадиралите се медсестри.

„Важно е всяка форма на протест, обаче, да не създава обществен смут. Изкуството на политиката е да се търси баланс между различните обществени интереси. Ако сведем политиката само до представляване на интересите на една група или подгрупа, то това би довело до разпад“, каза той.

„Въпреки цялото ни желание да бъдем отворени по оперативни въпроси и да удовлетворим всички искания, не можем да вземем решение, което противопоставя една обществена група на друга. Няма министър на здравеопазването, който да си сложи подписа под такъв текст. Това е противозаконно“, заяви Дончев.

„Продължаваме да сме отворени за диалог. Пазете държавата, защото ние друга нямаме, имаме само една. Пазете институциите и законите“, каза Дончев.

„Има много хора с болести и проблеми. Светът е такъв. Но да се опиташ да се възползваш от такива хора е грях, не от политическа, а от християнска гледна точка“, допълни той, цитиран от blitz.bg.

„От името на г-жа Мая Илиева получих проект на споразумение, с който се запознахме. Той съдържа искания за генерална и съществена промяна на настоящия здравноосигурителен модел“, каза зам. министър Начева. „Това не е нещо елементарно, което касае единствено и само специалистите по здравни грижи и в частност медсестрите. Това е сложна система от взаимодействия на лекари и сестри в болничната и извънболничната медицинска помощ“, добави тя. „Тя обхваща всички структури и звена, които се грижат за нашето здраве, изисква се специален подход“, добави Начева.

Адмирации, респект и уважение към всички, които в момента са на работните си места и се грижат за здравето ни. Бихме приели всички разумни предложения, но не и такива, които биха дестабилизирали сектора и държавата“, завърши тя цитирана от blitz.bg.

Значи какво излиза?! Правителството не може да увеличи заплатите на медицинските сестри, защото „системата ще се дестабилизира“?! Ах, колко удобно! Ами ако утре трябва да се увеличат заплатите на други работници?! Или, не дай си боже, пенсиите?! Тогава какво ще стане?! Държавата ще рухне ли?!

Ами по-добре такива „държавници“ да се махат и да не пречат на цялото общество със заклинанията си, че ако се увеличат дадени заплати, всичко ще рухне. И точно това искат хората. Оставка на здравния министър, както и на правителството. Няма друг начин.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *