Мария Захарова отсече: Зеленски да не мрънка, част от Украйна ще се нарича Рус!

Свят

Президентът на Украйна Влодимир Зеленски “да не се обижда и да не мрънка, че част от Украйна ще се нарича Рус”, заяви официалният говорител на руското външно министерство Мария Захарова. Изявлението є дойде в отговор на декларацията на украинският президент по-рано днес, че Украйна е единственият законен исторически приемник на Киевска Рус.

 

“Княже Влодимир, тогава не се обиждайте, че част от Украйна ще се нарича Рус. Той сам го каза”, написа тя в профила си в социалната мрежа “Телеграм”.

Изявлението на Зеленски беше направено по повод 28 юли, когато Украйна за първи път празнува Деня на украинската държавност. Украинският лидер отбеляза, че Украйна не е “автономия и провинция”, а наследник на постиженията на княз Игор, княгиня Олга, Ярослав Мъдри и Владимир Мономах.

“Ние не сме колония, не сме автономия, не сме провинция, а неделима и независима държава, която е на най-малко една и половина хиляди години, когато Кий, Шчек, Хорив и Либед основава столицата на Украйна. Тя (Украйна) е единственият законен наследник на Киевска Рус, постиженията на нашите владетели Асколд и Дир, пророческия Олег, княз Игор, равноапостолната княгиня Олга, Владимир Велики, Ярослав Мъдри, Владимир Мономах, “ каза той.

В обръщението си Володимир Зеленски заяви, че Украйна очаква в бъдеще да стане един от гарантите на европейската енергийна сигурност.

“Готвим се да увеличим износа на електроенергия към потребителите в Европейския съюз. Въпреки такава война ние осигурихме връзката на украинската енергийна мрежа с енергийната система на цяла Европа за рекордно кратко време”, каза той.

Президентът на Украйна добави, че страната постепенно ще се превърне в един от гарантите на европейската енергийна сигурност благодарение на собственото производство на електроенергия.

Говорителят на руското външно министерство Захарова коментира също така, че според нея украинският президент Зеленски е доскучал на световната общност и затова използват съпругата му, Елена, за пропагандни цели, защото не са могли да променят комуникационния му формат и паравоенния му образ “без неосъществима победа”.

“Ресурсът на Зеленски е напълно изчерпан, изображението е безнадеждно гнило, така че вече не се сервира без подправки. Сега в политическото меню ястието се нарича “Зеленски под Елена”, написа Захарова.

Изявленията на говорителят на руското външни министерство в отговор на Зеленски дойдоха на фона на официално съобщение от американският държавен секретар Антъни Блинкен, според което Москва и Вашингтон са се договорили за провеждането на официален разговор между него и първият дипломат на Русия Сергей Лавров. Датата и часът на разговорът, първият официален между двамата от 24 февруари, когато започва руската инвазия в Украйна не бяха обявени.

Целта на диалога е осъществяването на размяна на затворници – американецът Пол Уилър, осъден на 10 години затвор в Русия за шпионаж и баскетболната звезда Бритни Грийнър, задържана преди месеци в Москва в притежание на забранено наркотично вещество. Очаква се в замяна Вашингтон да предложи връщането в Русия на Виктор Бут, международният търговец на оръжие, който излежава 25-годишна присъда в САЩ.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *