Политолог каза кой ще е най-важният министър в служебния кабинет на президента Радев!

България отблизо

Служебният кабинет безспорно ще има една основна задача – да реши проблема с газовите доставки. Това е по-съществено и от организирането на изборите, според политолога Слави Василев

 

„Темата „Енергетика“ е залогът дали служебното правителство ще бъде успешно. Ако служебният кабинет успее да върне „Газпром“ в България, ние имахме най-добрия газов договор, това са най-добрите условия, които България ще намери. Да не говорим, че диверсификацията чрез втечнен газ е невъзможна“, коментира той.

Темата „Енергетика“ е основна, смята и журналистът Валерия Велева.

„Най-важната задача е да подсигури за един, макар и кратък, обозрим период от време газовите доставки за страната. Министър на енергетиката, вътрешният министър и финансовият министър, това са най-важните неща“, посочи тя.

Експертите се надяват този кабинет да внесе и спокойствие. Те очакват имената да станат ясни официално съвсем скоро.

От момента на назначаването на служебното правителство започва да тече срок, според Конституцията, в който новите министри трябва да организират провеждането на вота за Народно събрание. Служебното правителство разполага с пълния обем от правомощия, както и редовно правителство, но с изключение на решения, които се взимат от парламента. Така служебният кабинет не може да променя закона за държавния бюджет, данъците и не може да взема държавни заеми. Не може да сключва международни договори.

Правителството ще остане на власт и след изборите за 48-о Народно събрание или разпускането му. Както стана преди година – имахме два служебни кабинета един след друг.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *