Мария Захарова: Планираният от САЩ и Запада военен сценарий ще претърпи крах!

Свят

Отзоваването на западни военни инструктори от Украйна показва, че там те са изпълнявали някаква мисия, която вече е изпълнена. Това заяви в събота официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова в ефира на YouTube канала Soloviev Live.

„Украйна е страна, в която вече действат западни инструктори, западни представители на въоръжените сили на страните от НАТО. Но през последните два месеца се наблюдава многократно увеличение, тоест те правят нещо там, заяви тя. Казаха ни, че тези уж инструктори трябва да помогнат на Украйна за самозащита в случай на агресия. Няма агресия – те са там, няма агресия и са изтеглени от там. Интересна формулировка на въпроса. Това е, те са били необходими в случай на самозащита, ако започне агресия, агресията не е започнала, но те вече се изтеглят от там –  това показва, че мисията им там е изпълнена, те вече са направили нещо там.

Захарова добави, че може би планираният от Запада сценарий не включва присъствието на военни инструктори в Украйна. Но каквото и да включва този сценарий, нека САЩ и Запада знаят, че той вече е разкрит и ще претърпи пълен крах. 

Припомняме, че вчера тя заяви, че Западът се нуждае от война.  Захарова коментира изявленията на американския помощник по националната сигурност Джейк Съливан и други официални лица от Вашингтон относно предполагаемите войнствени планове на Русия за Украйна, заяви, че това показва интереса на САЩ към конфликта.

Напоследък в западните страни, както и в Киев, се появиха изявления за възможна руска инвазия в Украйна. Прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков нарече подобна информация празна и неоснователна ескалация на напрежението.

Припомняме, че вчера разговаряха за първи път от декември насам, президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Джо Байдън. Байдън предупреди за последствия от руска инвазия в Украйна. Путин отговори, че изкуственото нагнетяване на напрежение от САЩ няма да доведе до нищо добро.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *