Масиран удар по Украйна! Русия унищожава Змийския остров! Ето каква е целта

Свят

В повечето региони на Украйна е обявена въздушна тревога заради заплаха от ракетна атака. Към 13:52 вън от опасност останаха единствено Сумска, Харковска, Одеска и Николаевска области, а впоследствие тревога беше обявена и в Сумска област.

 

Междувременно ВВС на Въоръжените сили на Украйна съобщиха, че 12 стратегически самолета Ту-95МС са излетели от Мурманска област на Руската федерация, съобщават украинските информационни агенции.

„Група вражески Ту-95МС (12 самолета) излетя от летище „Оленя“, Мурманска област на Руската федерация. Очакваното време за достигане на стартовите линии е 17:00, съобщиха от ВВС на Украйна.

По-късно се появиха и потвърждения, че Въздушно-космическите сили на руската армия нанасят масиран удар по територията на Украйна. В небето са забелязани значителен брой далекобойни ракетоносци. Местните медии съобщават за експлозии в района на Житомир, както и за експлозии и задействана ПВО в района на Виница.

Също така, този следобед имаше множество въздушни удари по Змийския остров. По предварителни данни ударите са нанесени от въздушното пространство над Черно море.

Информацията за ракетната атака по острова, разположен недалеч от бреговете на Одеска област, първоначално беше оповестена от украинските канали в Telegram. Съобщава се за най-малко четири мощни експлозии, като последната е могла да се види дори от крайбрежието на Украйна.

Причините все още не са оповестени, но има предположения, че причината за въздушните удари е била появата на украински военни на острова или подготовката на безпилотни кораби за нова атака срещу Крим или руски военни кораби.

Министерството на отбраната на Руската федерация все още не е коментирало информацията по този въпрос, но по-рано се появи информация, че на Змийския остров могат да бъдат поставени радари, предназначени за проследяване на изстрелвания на ракети и безпилотни летателни апарати, както и че могат да бъдат разположени зенитно-ракетни комплекси, за да покрият въздушното пространство в района на Одеса.

Превод и редакция: БЛИЦ!

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *