Мика Зайкова към бившите депутати: Каква работа свършихте, щом една трета от народа мизерства?

България отблизо
Ние сами си произвеждаме инфлация. Това каза икономистът от ИТН Мика Зайкова по БНР.

„Това се получава от неправилна фискална политика и неправилна политика по отношение на така наречените „мерки“ и помощи, защото това, което се случи през май месец, беше нещото, което е контрапродуктивно на каквито и да е антиинфлационни мерки. Раздаваха се пари на калпак, на всички, на който има нужда и на който няма“.

 

„България е страната с най-големите неравенства, тоест ние наистина сме най-бедните, наистина в България има хора, които живеят и под границата на бедността, а 35% от българите са в зоната на мизерстващите. Това са работещи бедни, които получават минимална работна заплата“.

 

„Минималната работна заплата е без необлагаем минимум, тоест от 710 лева в джоба им влизат 550 лева и това означава, че 47-ият парламент не си свърши добре работата по отношение на доходите. Нямаше никаква политика по доходите, а те са важни, защото инфлацията, както отчита НСИ е 17,3% на годишна база, това е средно, а ръстът на доходите пак на годишна база е 7,7%. Това означава, че доходите изостават изключително много от инфлацията и хората все повече обедняват“.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *