Мика Зайкова прогнозира тежка 2023 година, задава се невероятен кошмар за народа

България отблизо
Икономиката на страната към края на 2022 г. не изглежда зле – повишава се износът, повишава се вносът, в рамките сме на 3% дефицит и това на пръв поглед изглежда добре. Днес излязоха данните от НСИ, че инфлацията е 16,9%. Обаче тези на пръв поглед добри цифри не бива да ни радват, защото това, което ще ни се случи през 2023 г., е диаметрално противоположно. Това заяви в интервю пред БГНЕС икономистът Мика Зайкова.

Първо такъв износ за България повече няма да ни се случи, защото ние главно изнасяме горива, масла и други подобни атрибути от минерален характер, но нашата единствена рафинерия „Лукойл“ работи с руски петрол на дерогация. Имаме възможност да ползваме руски петрол още две години, но имаме забрана да изнасяме този петрол, да изнасяме неговите продукти в ЕС, в Г7 и САЩ. Това означава, че износът рязко ще падне, казва още тя.

Тя посочи, че ако в България не ни чака рецесия, то ни чака застой. „При всички случаи вървим с бързи стъпки към рецесия и към нещо, което е по-страшно от рецесия, защото от страните в Еврозоната, които имат двойно по-ниска инфлация, ние имаме висока инфлация. Тя няма да намалее, може да забави своя темп, но ще продължава да расте, защото ние сме страна с отворена икономика и страдаме от внос на суровини и от износ на продукти с висока добавена стойност, защото имаме много скромни или никакви капиталови разходи за развитието на техниката и технологията на фирмите, която би могла да произведе продукти или услуги от нов тип – с висока добавена стойност“, подчерта тя.

По думите й ако не успеем да запазим нашата енергетика – „не поправим ПВУ и станем от страна износител на енергия в страна вносител на енергия, тогава нещата съвсем ще се усложнят“, категорична е тя.

„Ако 2022г. е особена година, 2023 г. ще бъде изключително трудна. Инфлацията се качва и цените се качват, защото не става въпрос за влияние върху чисто икономически процеси – това, което се опитват да правят Централните банки, а в България става въпрос за спекула. Ако не беше тази спекула нашите цени щяха да бъдат по-ниски от тези в Румъния, Италия, Испания и Гърция на най-потребяваните стоки“, категорична е Зайкова.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *