Мика Зайкова: Русия крепи икономиката на Европа! Без нея сме обречени на глад!

България отблизо

Дай Боже войната да спре, защото иначе светът е обречен на глад. Това е така, защото 29-30% от пшеницата идва от Русия. 20% от царевицата от там идва. От там идват металите, никелът и енергийните ресурси.

Това заяви икономистът Мика Зайкова в ефира на „Здравей, България“.

40% от газта, която употребява Европа, идва от Русия. 19% от петрола пак идва от там. Не забравяйте, че в Европа има много руски ядрени централи, в това число и в България. Те се захранват с обогатен уран, идващ от Русия“, поясни тя.

„Най-големите залежи от газ са в Русия, учила съм в минногеоложкия, ако не знаете. Персийският залив да изчерпи всичките си залежи пак не може да задоволи света, ако няма руски газ“, подчерта икономистката.

Зайкова каза, че очаква инфлация около 25-30%.

„Ако погледнем тръжните цени на стоковата борса, ще видим, че даже има инфлация от 40%“, каза тя.

По думите й има изследване от ЕК, което отразява колко може да се купи със средна работна заплата. „Оризът ще стане 10 лв. на килограм!“, каза тя и обясни: „Има такава тенденция. Той расте много бърз и то ежедневно“.

Според нея минималната работна заплата трябва да стане 838 лв. и пенсиите също да се увеличат драстично. Иначе ни чакат глад и болести, стана ясно от думите на икономистката.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *