Мика Зайкова: Ситуацията е тежка! Начело на правителството са едни момченца, които не знаят какво да правят!

България отблизо

Инфлацията вече е „изяла“ тези 25 стотинки отстъпка за литър гориво. Освен това, голяма част от най-бедните хора, нямат коли или карат много рядко. Това коментира пред БНТ икономистът Мика Зайкова.

 

По думите й, мярката ще е в полза на хората с по-големи възможности, които всеки уикенд могат да си позволят пътуване и почивки.

Мика Зайкова коментира и увеличението с 10% към пенсиите и добавените 60 лв. компенсации заради пандемията.

Ако един човек сега е взимал 400 лв. пенсия, той ще си получи 40 лв. увеличение, към него добавяме 60-те лева и добавката между декември и януари, която имаше тази година. Това е за хората с прослужено време и старост, обясни тя.

По думите ѝ, промените за инвалидните пенсии трябва да се направят при стабилен парламент и стабилно правителство. Нужно е да се отделят хората с трудов стаж, които са станали инвалиди и тези, които цял живот са били такива и не са имали възможност да работят.

Според нея, хората досега са включвали в бюджета си добавката от 60 лв. и вече не я броят като реално увеличение.

Зайкова обясни, че увеличението с 10% за всички реално води до това, че колкото по-голяма пенсия получаваш, толкова по-голяма е добавката, което не е справедливо за хората с най-ниски пенсии, които изпитват най-големи затруднения.

Аз съм икономически съветник на колегите от ИТН, не съм член на партията, така че за политика не ме питайте, заяви Зайкова.

Това може би е най-слабият парламент, който сме имали, откакто имаме парламенти, смята експертът.

Не сме имали такива момченца, които са начело на правителство, а не знаят какво да правят. Виждате, че за пръв път в една година се правят три бюджета, коментира Зайкова и допусна, че до края на годината може би ще имаме още един бюджет.

Ситуацията е изключително тежка, няма какво да се заблуждаваме, категорична е Зайкова.

Не вярвам президентът да даде третия мандат на ИТН, но това е негово право. Първо – всеки да остави егото си вкъщи, второ – да няма разделителни линии, да седнат и да се разберат като разумни хора, защото само така имаме шанс да получим пари от Плана за възстановяване, допълни тя.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *