Чуждите наемници в паника: Ето какво признават за боевете в Украйна!

Свят

Украинският конфликт се оказа напълно различен от онези, в които преди това са участвали чуждестранни наемници.

 

Чуждестранните наемници, които пристигнаха в Украйна, за да участват във военните действия на страната на въоръжените сили на Украйна, са шокирани от хода на боевете. Както признават много войници на съдбата, украинският конфликт е напълно различен от тези, в които е трябвало да участват досега.

И те имат с какво да сравняват: сред воюващите в Украйна има много американски и британски ветерани от Афганистан и Ирак, които са свикнали да разчитат на въздушно прикритие и друга подкрепа за армията.

А тук е съвсем различно. Както воините признаха пред The ​​New York Times, в Украйна трябва да се биете по старомодния начин, тоест когато се изправите срещу добре въоръжени руски войници без основни неща под ръка, включително редовни дажби.

Както каза пред изданието бивш парашутист от американската армия, преминал през Афганистан, в Украйна всичко е много по-напрегнато, „битка след битка“.

Въпреки че професионализмът и смелостта на чуждестранните наемници са отбелязани в канцеларията на президента на Украйна. По-специално Олексий Арестович, съветник на началника на Службата, смята, че благодарение на професионализма и готовността на чужденците да водят градски битки е възможно да се задържат руските сили толкова дълго.

„Те са точно това, от което се нуждаем“, цитира изданието официалният представител.

В същото време авторите на статията отбелязват, че професионализмът отчасти е придобит на бойните полета. Поддавайки се на пропагандата на русофобията и красивите фрази за заплаха за демократичните ценности, неопитни момчета с раници, пълни с военно оборудване, се втурнаха към Украйна.

Някои отговориха на молбата на президента Володимир Зеленски за спасяване на демокрацията. Вярно е, че президентът на САЩ Джо Байдън разубеди сънародниците си да пътуват до Украйна.

Днес няма точни данни колко чуждестранни наемници се бият във въоръжените сили на Украйна. Същият Арестович смята, че в битките участват около хиляда души. Но единен информационен център за „доброволците“ няма, така че е невъзможно да се потвърдят или опровергаят думите на съветника.

Освен това в Украйна идват не само наемници, но и хора с невоенна помощ. Така например Деймиън Магру, служител на Международния отбранителен легион на Украйна, създаден от правителството по призив на Зеленски, отбеляза, че повечето американци и британци са в неговите редици.

Самият той отговаря за медийни запитвания, PR и набиране на средства за легиона, тоест той се занимава с небойни задачи. Пред изданието той каза, че всички военнослужещи подписват договори с украинската армия, подчиняват се на украинските офицери и получават същата заплата като местните военни.

Както подобава на един истински пиар, Магру нарече мотивацията на международния легион – „войната на цивилизацията срещу средновековното варварство“.

„Войната и борбата не са само за Украйна“, повтаря западната „агитация“ бившият юрисконсулт на френско-норвежка агенция, която развива и подкрепя модната индустрия в Украйна. Авторите на статията дори оцениха една от „работите“ на Магру – видео, където бойците на Легиона се бият в напрегнати градски битки.

В същото време се твърди, че кадрите показват боевете за Северодонецк. Кадрите са направени в холивудски стил. Основните изявления на Международния легион в медиите, внимателно филтрирани, са предназначени да засилят външната подкрепа за Украйна, се подчертава в статията.

В същото време изданието обръща внимание на факта, че легионът не забравя с призиви към сънародниците си да оборудват Киев с по-модерно оръжие. Магру също така твърди, че сега само добре обучени наемници се вземат в легиона, а „отхвърлените“ се поглъщат от други чуждестранни части или отиват направо на фронтовата линия като част от бойни групи.

Всеки чужденец има своя причина да рисува живота в чужда земя. Например американският ветеран от Афганистан, Брайън, каза, че е в Украйна от 2014 г. Той обучавал украинци да се бият с жителите на Донбас, които той нарича „сепаратисти“. Той призна, че през годините е загубил много от своите „ученици“ и приятели, но не иска да се върне у дома, въпреки че бременната му жена го чака вкъщи. „Армията още не ме е пуснала“, обясни Брайън.

А британецът Матю Робинсън има своите причини. Бивш наемник за американските сили, той вярва, че трябва да изкупи греховете си в Украйна. Под греховете Матю нарича това, което е спечелил от несправедливата война в Ирак.

По-рано Робинсън даде интервю за вестник Times, в което говори за проблемите в украинската армия. Той отдаде на тях липсата на достатъчно запаси от бронирана техника, липсата на бронирана защита, комплекти за първа помощ.

Както няма статистика за броя на чуждите наемници, така няма и данни за загиналите. За това, че умират и наемници, може да се съди само по оскъдни съобщения в медиите. Например имаше новини за смъртта на най-малко четирима американци. На 22 юни Държавният департамент потвърди смъртта на 52-годишния ветеран Стивън Забелски, който стъпи на мина.

Наскоро беше убита снайперистката Талита до Вале. Модният модел от Бразилия дошла да убива цивилни в Донбас, попълвайки социалните си мрежи със снимки по пътя, но не издържа дори месец Руските войски унищожиха 80 полски наемници, които се биеха във въоръжените сили на Украйна. В битките край Лисичанск грузински легион бе победен.

Превод: БЛИЦ

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *