Мика Зайкова с разбиващи думи за бюджета, лъжите на правителството и с кого то е в интимна връзка

България отблизо

Бюджетът на Асен Василев е имагинерен, дано не го изпълнят за сметка на нови дългове. Това мнение изрази икономистът Мика Зайкова в интервю за „Марица“. По думите ѝ в управленската програма няма реформи и мерки, само лозунги и пожелания. Ето какво още каза тя: 

– Г-жо Зайкова, как гледате на приетия бюджет и специално на частта му за пенсиите и подпомагане на социално слабите? Където е Вашата болка?

 

– Този бюджет, честно казано, ми е малко имагинерен. Не знам как ще се случи приходната част заради Брутния вътрешен продукт. БНБ дава прогноза от 1,00 процент ръст, Световната банка – 1,5, а МВФ – 1,3. Тези 1,8 процента, заложени от Асен Василев, няма как да се случат. И то не заради другите прогнози, а заради рецесията в еврозоната.

Нашият основен партньор – Германия, също влиза в рецесия, а стокообменът ни с него възлиза на 67 процента от общия за страната ни. Дори и да искаме, нови търговски партньори трудно ще намерим. Причината е ясна – икономиката ни е неконкурентоспособна. Имаше време, в което заемахме четвърто, пето, седмо място по този показател.

Сега сме 58-59-и в класацията, която включва 60 държави. Технологията на българската промишленост е от средата на миналия век, това е истината. А причината е в липсата на чуждестранни инвестиции. Няма правосъдие, липсват реформи. Един инвеститор се страхува да дойде тук. А ние тепърва ще правим правосъдна реформа.

– Наесен уж я почваме?

– Да видим. Затова като няма инвестиции, посягаме на бъдещето на нашите деца, а именно капиталовите разходи. Част от тях отиват за заплати. Да, трябва да се вдигат заплатите, но през ръст на БВП.

Понеже сме най-бедните, а искаме да влезем в еврозоната, трябва да спазваме дефицита до 3 процента. Нищо, че не само той е важен. За да си в еврозоната, трябва да имаш и определено качество на живот. У нас обаче то не се подобрява. Напротив, инфлацията намалява, а цените на дребно не мърдат. Хората обедняват.

1402 лева е издръжката на един българин в момента. Тук дори не говоря за пенсионерите, които са под кота нула. Говоря за работещите, тъй като 640 000 от тях са на минимална работна заплата от 780 лева. И тя дори не е чиста – след данъците и осигуровки става 549 лева. Е, как младите хора да гледат деца, да хранят семейства. Да не говоря за наеми или покупка на жилище.

– Какво да направи тогава правителството, което и да е то?

– Да създава условия за чужди инвеститори, за покачване на БВП. Всичко минава през реформи, каквито няма в бюджета на Асен Василев. Липсват мерки! Направени са сметки без кръчмар.

Излезе т.нар. управленска програма, и то ден след приемането на бюджета, макар че той трябва да бъде направен точно въз основа на мерките и реформите, заложени във въпросната програма. Не знам дали сте имали търпение да прочетете тези 146 страници, но аз си наложих волята. Там няма реформи, няма мерки! Само лозунги и добри пожелания.

Ще дам пример с пенсионната реформа. В тази програма има две изречения по темата, т.е. нищо, ама от сърце. В раздел „Финанси“ пише, забележете, че ще направят усилия да премахнат максималния осигурителен доход. Това е едната идея за може би реформа. В раздел „Труд и социална политика“ пак има едно изречение, че трябва да се направят промени в пенсионната система. Това е!

– Тоест, не пише какви точно ще са пенсионните реформи?

– Не. А нашата пенсионна система наистина се нуждае от реформи. В нея деформациите са повече от хубавите неща.  И причината е проста – смесваме пенсионноосигурителната система със социалната. И то става въпрос за парични потоци.

От парите за пенсии плащаме за социални подпомагания. Не са само пенсиите. От 146 страници не може да съберем 4 или 5, в които нещата са написани със срокове. Ще дам пример с пожарите, които са толкова актуални това лято.

Няма и дума кога и как ще си купим самолети за гасене. Нито пък е ясно кога ще купим хеликоптери за спешната медицинска помощ. Пак ли харчим безумни пари – „Спартан“ да вози един човек!

– Министър Гвоздейков съобщи, че първият хеликоптер идва в началото на декември.

– Дано! Когато дойде, елате да ви почерпя. Много се съмнявам, че и това в бюджета ще стане. Освен ако не е за сметка на ръста на дълга. България е фискално стабилна благодарение на много правителства от времето на Жан Виденов насам.

Но се очертава дългът ни да скочи няколко пъти през следващите години. Ще дам пример с пенсиите. След последното им юнско увеличение за тях отиват  21,7 милиарда лева. От тях 10,7 милиарда са от бюджета. Приходите в пенсионната система не отговарят на ръста, защото липсват реформи.

И откъде се покрива разликата – от заеми. Само че лихвата вече не е нулева, а постоянно расте. И ако в еврозоната е 5,5 процента, при нас е поне 8-9 процента. И тази лихва ни носи над 1 милиард допълнителни разходи. И тук стигаме пак до БВП. За да ги връщаме тези заеми, ръстът му трябва да е 4-5 процента.

– Добре, но два аргумента на Асен Василев – първо, няма как за 6 месеца да бъдат направени капиталовите разходи, заложени от кабинета „Гълъб Донев“. Второ, финансовият министър се похвали как е заварил хазната на минус 1,2 милиарда лева, но благодарение на добрата събираемост на данъци и акцизи вече е на плюс 500 милиона?

– Това не е вярно! Основният данък идва от ДДС, а то продължава да е с по-малка събираемост. Най-вече заради намаляващата инфлация. Второто – заради намален износ и внос. Износът ни е паднал три пъти! Твърденията на Василев не са верни и става въпрос за временна ситуация. Корпоративният данък се събира в средата на годината. Тези приходи идват сега, но са еднократни.

И за капак – те също намаляват. Народът обеднява, предприятия вече затварят. Бай Тошо не го харесваме, но по негово време всяка паланка имаше по един завод. Сега целият бизнес е в София, Пловдив и още два града. Цяла Северна България е направо в тупик. Затрихме рафинерията в Плевен и се чудим какво ще правим, ако затвори „Лукойл-Нефтохим“. Това ни беше приватизацията.

– Добре, колко лева трябва да взима един пенсионер, за да живее нормално, не казвам добре?

–  Как да кажа точно, като сметките растат постоянно. Минимум 1000 лева трябва да  е пенсията. Но само си мечтая. И то ако не дава пари за лекарства, а по-рядко му се налага да ходи до аптеката.

Иначе водата скочи средно с 44 процента. От 2024 година токът ще поскъпне с 30-35 процента. Казват, че ще подпомагат домакинствата. Ама как ще помогнат на целия народ! С парното не знам какво стана, направо е кошмар.

Сестра ми живее в „Люлин“, плаща пет пъти повече от мен зимата, защото е на парно, а аз – на ток. И като пенсионерът плати сметките, купува хляб и мляко, но и то поскъпна. С това живее българският пенсионер – хляб, мляко, плюс олио, чубрица и червен пипер. Затова и мре млад – има лошо качество на живот. Средната продължителност на живота у нас е 71,8 години.

В други страни гони 89. Тоест, взимаме малки пенсии за кратко. Вярно, жените у нас живеят средно 78 години. Не знам защо, явно сме много лоши, та мъжете ни мрат. (Смее се.)

– Сама влязохте в темата. Какво мислите за извънредното заседание на парламента по темата с домашното насилие?

– До обясня на г-жа Надежда Йорданова. Понеже жените живеем по-дълго, но все пак се намира по някой жив мъж, хората се събират заедно, за да си помагат. Не се женят, за да запазят по някое имотче за децата.

Много познати са така.  Живеят на семейни начала, но без да имат интимни отношения, защото са на възраст. Пълна смехория! Освен това – ами ако те пребият на 59-ия ден!? Самите депутати нарушиха закона, като гласуваха тези поправки, без да има време между двете четения. Защото в случая тези 60 дни интимна връзка е промяна по същество.

И трябваше да има поне седмица между двете четения, за да се запознаят и аргументират депутатите. А не Надежда Йорданова да ми обяснява какво е интимна връзка. Резил! Не само аз го мисля това, а 89 процента от българите, както показа сутринта една анкета по телевизиите. Разбирам, това е ПР акция, врътка на „сглобката“, но ще има обратен ефект.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *