Министърът на отбраната разкри ключов детайл за убийството на нашия граничен полицай край Елхово!

България отблизо

Полицай загина след стрелба на границата. Това е станало вчера около 20:35 ч., когато неустановено лице стреля по съвместен наряд на Гранична полиция и военнослужещ, който изпълнява задълженията си по охрана на границата в района на село Голям Дервент.

 

Военнослужещият не се е оттеглил. Това заяви в ефира на bTV министърът на отбраната Димитър Стоянов. Той добави, че служителите на МВР и военнослужещи могат да отговорят на стрелба.

„Това, което се е случило днес, е случайност. Въпреки това съм разпоредил за допълнителни мерки, за да се осигури безопасността на военнослужещите по границата“, подчерта Стоянов.

Министърът уточни, че 40 военнослужещи помагат за поддръжката на оградното съоръжение.

„Военнослужещият, който е бил част от смесения екип не е напуснал границата и не е оставил колегата си полицай, а е останал на място“, заяви военният министър.

Стоянов изказа съболезнования на близките и колегите на 30-годишния полицай. Служебният министър на отбраната заяви, че няма допълнителна информация, разговарял е по телефона с вътрешния министър Иван Демерджиев, който също не е дал подробности, защото случая все още се изяснява.

По думите на Стоянов има вероятност военните да не познават терена на границата и именно затова патрулите са смесени с граничните полицаи. Той допълни, че граничните полицаи и военните могат да отвърнат на стрелба когато по тях се стреля. Стоянов няма информация военният в случая дали е стрелял, като по-късно ще се срещне с него.

Запитан дали е възможно турски граничар да е стрелял, Стоянов заяви, че е малко вероятно и по-добре в случая да не се правят излишни внушения. Според него става дума за криминален случай, извършен от каналджии.

„Моето мнение, че видеонаблюдението трябва да бъдат насочени и към турската територия. В момента съоръженията не позволяват това. Това съоръжение, в този вид, което беше представено като „Китайска стена“, за което бяха дадени над 200 милиона лева, не е надеждно“, категоричен е той.

„Трябва да се мисли за ново преградно съоръжение, което да  е бетоново и с височина над 3 метра. Ние се справяме с охраната на границата. За съжаление днес с цената на живот“.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *