Мира Радева разкри дали Слави Трифонов ще прави кабинет и с кого!

България отблизо

Козовете са в ръцете на Слави Трифонов. Той, обаче, е поставен в доста сложна ситуация. Трябва да избира възможен съюз или с ГЕРБ или с БСП, а той както знаем, не иска да играе с никой от тях. 

Това заяви в ефира на „Здравей, България“ социологът Мира Радева.

„Там все още няма взето решение. Поне аз не знам за такова“, добави тя.

Освен нея в студиото бяха доц. Росен Карадимов и проф. Антоний Гълъбов:

„Ако се следват вече заявените позиции, не би трябвало да има кабинет“, категоричен е Карадимов.

„Може да се пробва с правителство на малцинството. То може да получи подкрепа и от ГЕРБ. Те все пак ще вземат първия мандат, важно е да уважим волята на гражданите и те ще спазят ангажимента си към тях. Важно е да видим какъв кабинет ще предложат, защото в него ще има много послания“, каза Гълъбов.

Според Мира Радева, преди всичко трябва да има обединение около цели. Затова всяка партия трябва да постави програмата си на масата.

Според Гълъбов, само БСП е казала, че няма да подкрепи промени в Конституцията.

„Има такъв народ“ са поставяли винаги акцента върху желанието на хората да променят формата на политическо представителство“, подчерта Радева.

Според Гълъбов, Слави има либерална икономическа програма, която защитава средния бизнес. „В същото време при „Изправи се! Мутри вън!“ имаме тежнение в ляво. Не може механично да групираме групи като протест и антипротест, а да видим визиите им“.

Говорим за евентуално коалиция от три формации, която няма мнозинство. Две от тези формации също са коалиции. Тоест ние говорим за шесторна коалиция, която продължава да се нуждае от подкрепата на поне още една партия, за да има мнозинство. Това е куриозно. Доста неща съм видял и не мисля, че това ще проработи“, прогнозира Карадимчев.

Експертите коментираха скандалът в „Изправи се! Мутри вън!“:

„Това беше единственият им шанс да прескочат бариерата и го направиха много крехко. Вече сме виждали подобни опити за конфигурации в парламента и знаем какво се случва – разпадане, независими депутати и т.н. Като си на прага на бариерата, значи подкрепата ти е малко“, заяви Мира Радева.

„Проблемът им е структурен, очакванията им са различни. Спойката просто им липсва„, смята Гълъбов.

Карадимов е категоричен, че ако има правителство, то ще е след задкулисна уговорка, понеже формациите вече са се разграничили една от друга предизборно. 

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *