Михайло Подоляк: В началото на войната ключовите муниции бяха от България

България отблизо
„Ще кажа така за България – с голяма симпатия се отнасям към страната ви. Защото в първите месеци на войната, ключовите муниции бяха от България. И днес България търси решение как може да увеличи производство, да инвестира в производството, да произвежда повече снаряди.“

Това заяви пред bTV дясната ръка на украинския президент Володимир Зеленски – Михайло Подоляк.

 

„Всеки месец в Европа трябва да бъдат произведени 100-150 000 снаряда с общи усилия. Тук въпросът е в това, че публично да говорим за конкретни производства не би било уместно поради въпроси свързани със сигурността и въпроси за правилна комуникация. Защото Руската федерация пробва да използва своите ресурси, своето влияние, различни свои играчи на място, за да влияе. Дори чрез заплахи, чрез влияние върху различни политически партии. Русия продължава да го прави. Ние сме осведомени по този въпрос“, каза съветникът на украинския лидер.

 

Запитан колко още може да издържи Украйна в битката с окупатора, Подоляк каза следното:

 

„Това е война срещу принципите на съвременната цивилизация. Украйна доказа, че тя ще се съпротивлява докрай и ще воюва докрай. Разбира се, не ни стигат ресурси, днес това е очевидно, Русия разполага с повече ресурси. Но след две години война мога да кажа със сигурност, че в тази война ние ще стигнем докрай“, подчерта той.

 

„Русия изгради своя алианс – Северна Корея, Иран. Северна Корея доста бързо в рамките на три месеца даде на Руската федерация 1,2 милиона снаряди, тежки калибри. Авторитарните държави намират тези снаряди лесно, а ние не можем заедно да ги намерим. Въпросът със снарядите е ключов в момента“, поясни съветникът на Зеленски.

Tagged

1 thought on “Михайло Подоляк: В началото на войната ключовите муниции бяха от България

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *