Москва назначи нов настоятел на Руската църква в София! Ето кога храмът отваря врати

Свят

Казусът със затворения храм „Св. Николай Мирликийски – Чудотворец“, така наречената Руска църква в столицата, е на път да бъде разрешен.

На днешното си заседание Светият Синод на Руската православна църква определи протойерей Владимир Тищук за нов настоятел на Подворието на РПЦ в София. Той е клирик и на Виенската и Австрийската епархия на Руската църква.

По всяка вероятност Руската църква ще отвори врати за празника на Свети Иван Рилски – 19 октомври, който празник е тачен и от двата народа – българският и руският. Руският град Рилск носи името на небесния защитник на българите, където се е пазела десница от мощите му.

Понастоящем отец Владимир Тищук служи в храм „Св. Николай“ във Виена, предаде БНТ. Досегашният настоятел, архимандрит Васиан Змеев, който беше принуден да напусне България, заради така наречения шпионски скандал у нас, за който все още не са представени никакви доказателства, е назначен за ръководител на руската духовна мисия в Йерусалим. От 21 септември до момента Руската църква в София е заключена.

Припомняме, че на 21 септември свещениците от руската църковна мисия в София бяха извикани в имиграционната служба на България. Връчена им бе молба да напуснат страната ни до 24 часа, тъй като представлявали заплаха за националната сигурност. Но досега така и никой не уточни каква заплаха може да представляват руските духовници, които служат в църквата и нямат никакъв достъп до каквито и да било документи, да не говорим за секретни такива.

Става дума за игумена на мисията на Руската православна църква в София архимандрит Васиан, секретаря на мисията протойерей Евгений и служител на храма.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *