Мощна атака: Москва изпрати над 100 хиляди войници в ключовото Лиманско – Купянско направление

Свят

Руските сили са концентрирали 110 000 войници на Лиманско – Купянското направление и са увеличили броя на атаките в този участък на военните действия. Съответното обяви ръководителят на пресслужбата на Източната групировка войски на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) Иля Евлаш в ефира на телемаратона, предава РБК-Украйна.

„Ако погледнете в цялост Лиманско – Купянското направление то е ключово, защото води към Харков. Сега там има около 110 000 руски войници. Но ако сегментираме, например, на Купянско направление –  тогава там има 65 000, а на Лиманско – 45 000 руски военнослужещи“, обясни Евлаш.

По думите му в боевете по направлението руснаците използват щурмови самолети от т. нар. отряди „Шторм-Z“, както и редовни войски, включително танкови полкове.

„Техните планове остават същите, каквито бяха. Да ни изтласкват от позициите ни, и също така да създават „огневи валове“, както пише в съветските учебници“, коментира още Евлаш.

По-рано стана известно, че руснаците са засилили настъплението по Лиманско – Купянското направление. Според последна информация от Генералния щаб на ВСУ, руските сили не се отказват от намеренията си да пробият отбраната на украинците, поради което продължават щурмовете.

В същото време заместник-министърът на отбраната на Украйна Анна Маляр заяви, че на Лиманско – Купянското направление руснаците се прегрупират.

Британското разузнаване допуска, че през следващите два месеца руснаците ще се опитат да засилят настъплението си на Лиманско – Купянското направление.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *