МО на Русия: Нашите танкове спират ВСУ и настъпват към Купянск

Свят

Екипажите на танкове Т-80БВ от Западния военен окръг спряха Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) на купянското направление и продължават настъплението към двата големи града. Това казаха от руското министерство на отбраната.

Министерството на отбраната разпространи видеозаписи на танкови екипажи, работещи в посока Купянск и Харков.

„Врагът се опитва да тества варианти за контранастъпление в тази зона, но това е  тактически твърде безсмислено. Украински танк се втурва към кръстовището. Нашите танкове го очакват, защото са осведомени от операторите на безпилотните летателни апарати и руското разузнаване. И нашите машини засипват с директен огън украинските танкове, които са се осмелили да се промъкнат и няколко метра напред. Координатите на украинските танкове от предната линия, които нашите екипажи получават в реално време, позволяват да се осъществи непрекъснато обстрелване на вражеските превозни средства. Опитът за проникване в нашата отбрана за пореден път е неуспешен“, се казва още в съобщението.

Министерството на отбраната на Русия уточни, че екипажите на танковете Т-80БВ са действали в самото чело на отбраната на противника, за да осигурят свободна полоса за настъпление на руските мотострелкови части.

По време на спецоперацията руските танкови екипажи активно използват артилерийска стрелба, водейки огън от косвени позиции. „Предимството на тактиката е, че танкът може да работи като артилерия, тоест от затворена позиция на големи разстояния. В нашия случай това е диапазон от 7 до 9 км. Работим по координати. И чрез комуникации те или ни дават корекция, или стигаме дотам и удряме същата точка – в същото време. Стигаме до там. Има резултат. Може да стане по различни начини – струпване на техника, струпване на жива сила”, каза още командирът на танка.

Източник БЛИЦ

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *