Нагло! ГЕРБ поиска от Радев оставки на служебни министри заради тежката катастрофа с автобуса

България отблизо
ГЕРБ настоя президентът Румен Радев да поиска оставките на ресорните министри от служебния кабинет, които са отговорни за катастрофата на магистрала ”Струма”. На брифинг в централата на партията Десислава Атанасова и Александър Иванов от ГЕРБ обявиха, че по време на тяхното правителство са подготвени задания за ремонт на фаталния участък и други ремонти на магистралата, но те не са изпълнени от правителствата на Румен Радев.

„В този ужасен ден считаме, че всички опити за политически инсинуации и внушения са ненужни и изказванията, че причината за инцидента е в пътното трасе или настилката, изразени от кмета на Перник и от служебни министри, са дълбоко грешни“, каза Атанасова. Тя апелира към всички политици да разберат, че изборите са приключили. Внушенията няма да върнат погубените човешки животи, трябва да се гарантира честно, обективно и прозрачно разследване, трябва да се носи отговорност, време е за смирение, каза още тя.

Фактите са най-важни, когато се търси отговорност, каза Атанасова и даде думата на Александър Иванов, който да ги уточни. Участъкът от „Струма“, в който катастрофира автобусът, е строен през 2002-2004 г. по време на министрите на регионалното развитие и благоустройството Костадин Паскалев и Асен Гагаузов, по изискванията на тогавашното законодателство. Нормите бяха осъвременени преди 2 г. по немски образец, участъкът е проектиран по съветски тип и норми, посочи Иванов.

В съвременната нормативна уредба няма наклони повече от 6 градуса и виражи, сега не би се построила по такъв начин магистралата, извършва се на ската по противоположното платно. От 2020 г. се работи по този участък и сме укрепвали не едно и две свлачища и срутища.

От сегашното ръководство да бяха подготвили пътищата за зимата, вместо да се занимават с кампанията на Румен Радев. По „Хемус“, „Тракия“, „Струма“ мантинелите са в ужасно състояние, метър маркировка, никакви ремонти, 5 месеца паркингите за почивка на „Струма“ са затворени заради невъзможност за почистване на АПИ, казаха още от ГЕРБ.

 

На въпрос на news.bg те бяха категорични, че задания от тяхното управление – от страна на АПИ за фаталния участък са били подготвени, включително и за маркировката .

Атанасова е категорична, че ресорният служебен министър Виолета Комитова не е изпълнила заданията последните седем месеца на управление и трябва да поеме отговорност ръководството на МРРБ, АПИ и „Автомагистрали“ АД. Радев да поеме действия и да поиска оставките от съответните министри, каза още Комитова. Иванов също добави, че през 2020 г. АПИ е изготвила задания за пътно поддържане и маркировка, които трябва да са били изпълнени от пролетта и лятото, но това не било направено.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *