Първан Симеонов: Служебният кабинет трябва да остане!

България отблизо
”Ако съм на Румен Радев, ще сложа същия си служебен кабинет, защото в противен случай ще изглежда, че е сбъркал някъде. Вече остава въпросът с Кирил Петков и Асен Василев. ИТН волно или не се превърна в контролиран клапан за изпускане на напрежението. Слави Трифонов е дялан камък. Отстрани изглеждаше, че чупи всичко, но на практика нищо не се счупи”.

Това заяви социологът Първан Симеонов.

„Предизборната кампания започна с началото на протестите за предсрочни избори. Всичко днес изглежда много грозно. Надявам се да няма някаква игра за датата на парламентарните избори. Но има и нещо много хубаво – виждаме политиката оголена, имаме и политически дебат, като изключим темите за „булките“. Добре е, че депутатите се разправят за пари в залата. Виждаме как партиите играят всяка срещу всяка, каза още той пред БНТ.

„Като се скараха ИТН и ДБ, се върна доброто старо деление. От едната страна застанаха по-проамериканските формации като ДБ, а от другата – ИТН, ДПС и ГЕРБ. Това е вечно деление в България – от Освобождението насам и рецидивира. Западните партии винаги са били малко високомерни и дават примери как било в другите страни. Политическият процес леко се американизира. Пример е списъкът по „Магнитски“. Кирил Петков и Асен Василев трябва да се появят сега, ако искаме да се променят нещата. Много важно е дали този проект ще е на Кирил Петков. Ако с Василев отидат към политическия център, ще се получи магически момент и бум. Може да видим и продължения на протестите по готин начин. Има и трети вариант – да отидат в дясното. Там няма да е „бум“, но няма да са толкова краткотрайни, както в центъра“, категоричен е Симеонов.

„След тези избори няма да е по-лесно да се направи правителство, но ще е по-задължително. Партиите ще са едни и същи. Освен това, хората са изморени. Партията на Слави Трифонов губи авторитет. С Кирил Петков и Асен Василев ДБ може да се превърне в новия десен проект. Всичко, което се случва, е в полза на ГЕРБ. ИБГНИ е в тежка ситуация. Тя винаги е близо до бариерата. БСП има малък напредък и отлепи от дъното, което беше стигнала“, заяви Симеонов.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *