НАП при Борисов профукала 10 милиарда само за три години! Големи фирми-длъжници, които са я карали на вересия, стават клиенти на съда!

България отблизо

По два – три милиарда лева на година е отписвала като несъбираеми, Националната агенция по приходите само за последните три години от управлението на Борисов.

 

„Това са задължения, които НАП не са събрали, както повелява законът, и заради това от 2017 г. до 2020 г. са отписани общо 10 млрд. лева задължения“

Това съобщи служебният министър на финансите Асен Василев по време на съвместна пресконференция с изпълнителния директор на Националната агенция за приходите (НАП) Румен Спецов и директора на Агенция „Митници“ Павел Тонев.

Министърът съобщи още, че НАП ще публикува преструктуриран списък на длъжниците към фиска – това са фирми, които към момента дължат по над 5 хил. лева на хазната. Според казаното и министъра общо сумите, които Приходната агенция трябва да събере са 9,9 млрд. лева. Най-големият длъжник не е платил 160 млн. лв. данъци, а голяма част от фирмите са с натрупани задължения от над 50 мил. лева. Първите 100 фирми в този списък дължат над 2 млрд. лева.

На виновните за това състояние на нещата държавни служители и собственици на фирми-длъжници ще бъде потърсена съдебна отговорност.

Още при представянето на екипа си, Асен Василев възложи на новия шеф на НАП да организира проверки на всички фирми с големи касови наличности, със системно теглене на пари от каса. А също и на фирми, които потребяват държавен ресурс, както и върху всички техни подизпълнители.

От думите на Василев днес стана ясно, че през 2020-а държавата е платила директно на частни фирми 15,8 млрд. лева, от които 3,4 млрд. лева са платени само на седем фирми. Тази година пък – за първите четири месеца три фирми са получили 1,3 млрд. лева публичен ресурс и плащания.

Такава силна концентрация на държавни средства не е логична, нито оправдана с икономически аргументи.

Затова министърът на икономиката посочи, че НАП ще започне проверките именно от тези фирми.

Част от тези дългове може и да не бъдат събрани, но има такива и на работещи предприятия, подчерта министърът на финансите Василев.

Освен търсенето на съдебна отговорност, служебното правителство предлага и редица мерки за повишаване събираемостта на държавните пари.

Сред мерките за повишаване на събираемостта на приходите и предотвратяване на нарушения, ощетяващи фиска, които ще предприеме Министерството на финансите са:

  • Започва проект за електронно фактуриране – това означава фактурите да не се предават 14 дни след приключването на месеца, а в реално време;
  • Предрегистрационен ДДС контрол на фирмите – още при регистрацията на фирмата по ДДС тя ще бъде профилирана и ако е рискова ще се следи дали не е създадена с цел източване на ДДС;
  • Публичен контрол на получателите на обществени поръчки.

Работи се по още 7-8 мерки, допълни още Василев.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *