Нахално и безочливо: Български и македонски учени обявиха: Всички нации са изкуствени, а националните истории са измислици!

България отблизо

В разгара на изострящите се отношения между България и Северна Македония, български и македонски учени изпратиха отворено писмо до премиерите и външните министри на България и Северна Македония, в което призоваха решаването на спорните въпроси да не протича под натиск, който би дискредитирал постигнатите досега компромиси и споразумения.

Според тях, досегашната работа на смесената историческа комисия показва, че постигане на съгласие е възможно дори по най-трудните въпроси, това обаче е дълъг процес и не бива да се поставят нереалистично кратки срокове.

„Съвременните хуманитарни и социални науки разглеждат всички нации като конструирани и дори буквално „изкуствени“, а националните истории – като интелектуални построения, като само един от начините, по които може да се осмисля миналото“, пишат учените.

Ето и част от текста на писмото:

ОТВОРЕНО ПИСМО

от български и македонски учени

Уважаеми Госпожи и Господа,

Ние, представители на хуманитарните и социалните науки от двете държави, се обръщаме към вас в този важен момент, когато на карта е поставено приятелството и добросъседството между нашите две страни и два народа. Опасяваме се, че фокусирането на преговорния процес върху проблемите на миналото поражда нереалистични очаквания и крие огромни рискове.

Проблемът е, че в целия сегашен спор по исторически въпроси се изхожда от остарели и твърде ограничени разбирания за националната идентичност, като нещо извечно и неизменно, а за националната история – като нещо свещено.

Съвременните хуманитарни и социални науки обаче разглеждат всички нации като конструирани и дори буквално „изкуствени“, а националните истории – като интелектуални построения, като само един от начините, по които може да се осмисля миналото.

Съвременната историография отдавна е приела съществуването на множествени интерпретации, като резултат от различни перспективи. Ние живеем в плуралистични общества и работим в академична среда, която приема плурализма на интерпретациите (включително интерпретациите на миналото) за нещо нормално.

Катерина Колозова (Скопие)

Александър Везенков (София)

Любчо Петковски (Скопие)

Стефан Дечев (София)

Здравко Савески (Скопие)

Чавдар Маринов (София)

Димитър Бечев (Оксфорд)

 

Това „послание“ означава, че нито ние, нито която и да било друга държава има своя нация, а понятието „националност“ е празен звук. Да вървят тези псевдо учени да го обяснят това на другите държави. А ние като една от най-старите държави в Европа не можем да се съгласим с такива псевдо учения.

Тези техни, учени-недоучени приказки означават още, че никоя държава няма история, която почива на фактите. И че всичко е измислица, „интелектуално построение“, което нищо не означава. Няма история, няма будители, може би няма и турско робство. Сигурно ние и него сме си го измислили. А това, че беше изклан почти целия български народ от развилнелите се башибозуци – здраве му кажи.

Ами арменците и те ли са сънували турския геноцид?!

Такива велики глупости скоро не бяхме чували. Но…въпросът е дали тези български „учени“ смятат, че има държава, наречена България или и тя е „интелектуална конструкция“?!

Защото по тази логика ще се окаже, че и държавите не съществуват. Щом няма народи и нации за какви държави да говорим?!

Ето как една глупост води след себе си още сто други. Но така е, когато искаш да угодиш на новия „Голям брат“. Те по същата логика се мъчат да изкарат, че няма мъже и жени, а само някакви същества, които могат да са и мъже, и жени, и всякакви други хибриди.

И хермафродити, както ги нарече Ботев.

Автор Иво Македонски, istinata.net

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *