Неочакван ход на Мария Габриел. Вижте какво направи с благословията на Урсула

България отблизо

Номинираната от ГЕРБ – СДС за министър-председател Мария Габриел ще се срещне с представители на партиите в Народното събрание.

Кандидатът на ГЕРБ – СДС за премиер Мария Габриел ще се срещне с представители на партиите в парламента, съобщиха от ГЕРБ.

 

По време на разговорите ще бъдат обсъдени темите, засягащи дневния ред на обществото и възможността за подкрепа на правителство, което да изведе България от политическата криза.

 

В срещите ще участва и ръководството на ПГ на ГЕРБ – СДС.

Срещите ще се проведат в зала „Запад“ на Народното събрание“, както следва:

С ПГ на „Продължаваме Промяната-Демократична България“ – в 10:00 часа;

С ПГ на „Движение за права и свободи“ – в 11:30 часа;

С ПГ на „БСП за България“ – в 13:30 часа;

С ПГ „Има такъв народ“ – в 15:30 часа.

В същото време стана ясно, че Мария Габриел е разговаряла вчера с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и от днес е в неплатен отпуск. Това съобщи говорител на Европейската комисия на пресконференция в отговор на въпроси, свързани с номинирането на Габриел за министър-председател, предаде БТА.

 

Докато Габриел е в отпуск, нейните задължения ще бъдат поети от заместник-председателите на ЕК Маргрете Вестагер и Маргаритис Схинас. Комисията ще съобщи за тези промени на Европейския парламент и на Съвета на ЕС, добави говорителят.

Няма да предполагаме какво следва и какви стъпки биха били нужни по-нататък.

По принцип процедурата за определянето на кандидати за еврокомисари предвижда всяко правителство да направи предложение – българските власти трябва да изпратят предложение, заяви говорителят, попитан какво би последвало, ако Габриел бъде утвърдена за премиер.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *