„Приятелски“ огън: Ракети „Хаймърс“ удариха пункт с пленени украински бойци

Свят

Украинските въоръжени сили са нанесли удари от реактивни системи за залпов огън HIMARS по местата, където са задържани пленени военнослужещи от Въоръжените сили на Украйна.

 

Това е заявил във видеообръщение шефът на ЧВК „Вагнер“ Евгений Пригожин, цитиран от световните издания.

След като ЧВК „Вагнер“ спря да взима в плен бойци на ВСУ, на територията на частната военна компания са останали известен брой украински военнопленници, които са държани в приемливи условия – те са хранени и са им оказвани медицински грижи, съобщава Евгений Пригожин. Но този обект е бил ударен от РСЗО HIMARS.

Както отбелязва Пригожин, украинските войски поразяват собствените си военнослужещи, които просто са попаднали в руски плен и са били на място, където не са били застрашени от нищо друго освен от обстрел от Въоръжените сили на Украйна.

В резултат на удара на украинските формирования са загинали много военнопленници, а още по-голям брой са ранени. Пригожин отбелязва, че на мястото на произшествието ще бъде извикана следствена група, която да установи всички обстоятелства на нападението срещу мястото за задържане на военнопленници.

Той подчертава, че този път въоръжените сили на Украйна няма да могат да се измъкнат, извършителите ще бъдат идентифицирани.

Освен това Пригожин обещава по-късно да публикува по-подробна информация за военните престъпления, извършени от украинските сили срещу собствените им военнопленници.

Припомняме, че след убийството на невъоръжени руски бойци от украинските войници, ръководството на ЧВК „Вагнер“ реши да не взема повече пленници от ВСУ. Това решение съобщи шефът на компанията Евгений Пригожин.

Източник БЛИЦ

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *