Сарафов се озъби на политиците. Не се месете! Мен ме избраха, аз съм Главният

България отблизо
Новоизбраният и. д. главен прокурор Борислав Сарафов разпространи своя позиция до БТА, в която призовава политиците да спазват духа и буквата на Конституцията и да не се месят в съдебната система.

Фундамент на правовата държава е спазването на принципа за разделение на властите. Гаранция за устоите на демократичното общество е ненамесата на законодателната и изпълнителната власт в дейността и функционирането на съдебната власт.

 

Това посочва изпълняващият длъжността главен прокурор Борислав Сарафов в позицията си, изпратена до Българската телеграфна агенция във връзка с различни позиции на представители на политическите партии по повод неговия нов пост.

Борислав Сарафов подчертава, че е избран от компетентната прокурорска колегия във Висшия съдебен съвет и заради това се чувства длъжен да заяви, че:

 

“Всички участници в политическия процес, осъществяващи функции на държавно управление, извън съдебната система, следва стриктно да съблюдават духа и буквата на Конституцията на Република България и да се въздържат от намеса, изразяваща се в пряко въздействие или внушения, които накърняват устоите на правовата държава.

 

Призивите за реформи в съдебната система следва да намерят реализация чрез законодателство и решения в рамките на компетенциите, за да се възстанови нарушеният баланс между властите в интерес на обществото”, обръща внимание Борислав Сарафов.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *