Нещо става със сухопътната операция на Израел в Ивицата Газа

Свят

13 дни след обявяването на войната и мобилизирането на резервистите, израелската армия започва да ги изпраща у дома. Началото на сухопътната операция в Газа вече беше отлагано няколко пъти по редица причини.

 

Военният кореспондент на Wallanews Амир Бухбут съобщава, че основната причина е външен натиск, по-специално посещенията на президента на САЩ Джо Байдън и британския премиер Риши Сунак.

Журналистът твърди, че за провеждането на широкомащабна наземна операция Израел се нуждае от международна подкрепа.

Международната общност призовава за решаване на хуманитарните проблеми в Газа преди началото на сухопътните военни действия.

Освен това армията претърпя загуби: стотици наборници загинаха в първите дни на войната, хиляди са ранени. Необходимо е време за допълнителна подготовка на военнослужещите.

Изпратените по домовете резервисти изразиха недоволството си. Те трябва да поддържат определено ниво на бойна готовност и при необходимост да се явят във военните бази в кратки срокове.

Мнозина се оплакват от несигурността на статуса им, което им пречи да се върнат към спокоен живот.

Правителствени служители казват, че войната може да продължи месеци или дори години. Подобна перспектива може да се отрази негативно на икономиката и социалното състояние на страната.

Продължителният конфликт обаче ще бъде в полза на сегашното правителство, тъй като в условията на война опозицията едва ли ще поиска неговата оставка.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *