Извънредна ситуация с американския есминец“Карни“! Ето колко американски кораба има в Средиземно море

Свят

Американският военен кораб USS Carney е прихванал три ракети и два дрона в северната част на Червено море.

Те са изстреляни от хуситите от Йемен и са се отправяли на север. Говорителят на Пентагона генерал Пат Райдър каза това по време на брифинг, съобщава „Асошиейтед Прес“.

„Не можем да кажем със сигурност към какво точно са били насочени тези ракети и дронове, но те бяха изстреляни от Йемен, насочвайки се на север по Червено море, потенциално към цели в Израел“, казва той.

Представителят на Пентагона отбелязва, че въздушните цели са били свалени над вода, защото „представляваха потенциална заплаха“ въз основа на траекторията на полета им.

Съединените щати подчертаха, че са готови да направят всичко необходимо, за да „защитят партньори и интереси в този важен регион.

Райдър заявява, че американците все още оценяват каква е била целта на нападението на хуситите. Според него в резултат на инцидента няма пострадали американски военни или цивилни на сушата.

Според CNN, USS Carney е прекосил Суецкия канал и е навлязъл в Червено море в сряда, за да помогне за „осигуряването на морска сигурност и стабилност в Близкия изток“.

Припомняме, че преди дни Министерството на отбраната на САЩ нареди в Източното Средиземноморие да бъдат изпратени самолетоносачът USS Gerald R. Ford, крайцерът тип Ticonderoga USS Normandy и няколко разрушителя.

Пентагонът обясни това решение като „отговор на атаките на Хамас срещу Израел“ и „укрепване на регионалните сили за възпиране“.

Малко след това Белият дом официално потвърди, че вторият самолетоносач, „Дуайт Айзенхауер“, е бил разположен в Средиземно море. Съветът за национална сигурност на САЩ нарече кораба „наличен актив, ако е необходимо“.

 

Превод и редакция: БЛИЦ

Tagged

1 thought on “Извънредна ситуация с американския есминец“Карни“! Ето колко американски кораба има в Средиземно море

  1. Какво дирят в Червено море? Да се прибират у дома докато все още не е станало късно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *