Не чуха Доган: Вместо да съживява икономиката, Кабинетът дава милиарди за самолети!

България отблизо

Министерският съвет ще предложи на парламента да одобри преговори с правителството на САЩ за придобиване на нов тип боен самолет на Република България – F-16.

Това каза заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов по време на пресконференция във връзка с доклада за избор на нов многоцелеви изтребител за Военновъздушните сили, който е внесен в Министерския съвет, предаде агенция „Фокус“, цитирана от epicenter.bg

Той уточни, че се предлага министър-председателят да създаде организация,  при изготвяне проекта на международен договор, да участват министрите на отбраната, на икономиката, на външните работи и на финансите. Атанас Запрянов обясни, че в общата част на доклада, съвместната работна група е констатирала, че на изискванията за административно оформяне отговарят предложенията на Италия – Eurofighter1 , САЩ – F-16 и Швеция с „Gripen“.

Запрянов поясни, че извършената проверка е показала: Предложенията на САЩ за F-18 не отговарят на исискваната структура и не съдържат необходимата информация, която да позволи анализ и оценка.

Зам.-министърът посочи, че във втория раздел са обобщени следните изводи.

„Предоставяните предложения не съдържат достатъчна информация за оценка на разходите за жизнения цикъл, което да позволи избор на оптимален вариант за нов тип боен самолет“.

„Второ, независимо от усилията на политико-военната група и на съвместната работна група, голяма част от липсващата информация не бе събрана“.

„И при трите предложения необходимата инфраструктура остава ангажимент на българската страна“, заяви заместник-министърът.
„За да се сключи договор с Италия или Швеция, ние трябва предварително да имаме договори с трети страни за липсващите в пакетите въоръжение и оборудване“, каза още Запрянов.

Министърът на отбраната не прави избор на самолет, той е само посредник, коментира военният министър Красимир Каракачанов.

„Оттук нататък Министерският съвет, ако вземе под внимание това предложение в доклада, следва решение на Народното събрание и после преговори със САЩ“, обясни той.

„При постигане на резултатите, които ни интересуват като авиация и Министерство на отбраната, следва предложение за подписване на договор, който трябва да бъде изготвен от четирима министри“, уточни Красимир Каракачанов.

„Ако то бъде одобрено от МС, следва ратификация на този договор от НС“, заяви министърът.

Днес министърът на отбраната Красимир Каракачанов и министърът на икономиката Емил Караниколов внесоха в Министерския съвет доклад за резултатите от работата на междуведомствената експертна комисия и политико-военната група за избор на нов многоцелеви изтребител за ВВС.

Докладът съдържа обобщение на оценките и анализите на офертите, постъпили от страните-участници в процедурата. Той не е секретен и ще бъде публикуван на сайта на Министерството на отбраната.

На тази база се предлага конкретен вариант за решение на Министерския съвет и Народното събрание, с който да бъде продължена и окончателно финализирана процедурата за придобиване на нов многоцелеви изтребител съгласно технико-тактическите данни на предложените самолети, ценовите предложения и геостратегическите интереси на страната.

Значи, нямаме пари дори да вдигнем минималната пенсия на 300 лв., което бе обещание на патриотите, но същите тези патриоти, в лицето на Каракачанов, сега купуват самолети. Нямаме пари за най-важното – възстановяване и развитие на икономиката, както иска целия народ и както обяви преди ден Ахмед Доган, а даваме милиарди на САЩ за няколко самолета.

Нека попитаме: Кой враг ще спрем с тези 6 – 7 самолета? Никой! Не знаят ли тези герберо-патриоти, че за да си позволим да купуваме подобни въоръжения, трябва да имаме развита икономика.

А сега, управляващите купуват самолети, които не ни трябват в момента, вместо да помогнат на хората да изкарат зимата.

Ето затова, в България е необходима не „смяна на модела“, а смяна на системата. Иначе няма да се оправим. Капитализмът трябва да изчезне. Иначе ще изчезнем ние.

Автор Иво Македонски, istinata.net

Tagged

4 thoughts on “Не чуха Доган: Вместо да съживява икономиката, Кабинетът дава милиарди за самолети!

  1. Значи предателите нарязаха старите , но страшни съветски зенитно-ракетни системи, а сега ще харчат милиарди за дузина мишени. НАТО не защитава членовете си-виж Кипър! А Турция ще ни прегази за 4 часа, преди нашите д…авци да са реагирали. Русия може да ни заличи за 20 минути и единственият ни реален щит и полза е ВТОРА АЕЦ!

  2. НА ГОЛ ТУМБАК – ЧИФТЕ САМОЛЕТИ! ТРЕПЕРЕТЕ ВРАГОВЕ – БЪЛГАРСКИЯТ ЛЪВ ИЗЛИЗА НА СВЕТОВНАТА СЦЕНА, ВЪОРЪЖЕН ДО ЗЪБИ!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *