Никой не обръща внимание на Украйна, тя вече не е специална

Свят

Украйна престана да бъде специална за Запада и е в ужасна ситуация. Това заяви Джейкъб Киркегор, старши сътрудник в Института за световна икономика Петерсен, за Financial Times.

„Украйна престана да бъде специална. Тя вече не се възприема като въпрос на националната сигурност от критично значение за ЕС, НАТО и САЩ. Ако беше така, нямаше да се използва в политически игри. Това обезценява украинските военни усилия. Струва ми се, че няма друг начин да го нарека и това е ужасна ситуация за Украйна“, каза Киркегор.

Ученият смята, че Русия се придържа към правилната и печеливша стратегия — да продължи спецоперацията по-дълго, отколкото западните страни могат да си позволят да подкрепят Украйна.

Киркегор отбелязва, че следващата седмица може да бъде решаваща за съдбата на Украйна, когато Европа ще обсъди отпускането на четиригодишен план за помощ в размер на €50 милиарда за Украйна. В същото време Конгресът на САЩ все още не е в състояние да се споразумеят за отпускане на военна помощ в размер на 61 милиарда долара.

Преди това Западът призна, че руският президент Владимир Путин е заложил правилно на нарастващата умора на западните страни от конфликта в Украйна.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *