Николай Василев, без да иска разкри: Нямаме никаква полза от Еврозоната!

България отблизо

За мен това е бюджет, който се опитва да помогне на Южна Европа и Източна Европа. Това заяви пред БНТ финансистът Николай Василев, бивш вицепремиер и министър на икономиката в кабинета „Сакскобургготски“.

Повод за думите му, е постигнато споразумение в Брюксел след многочасовата среща на европейските лидери за бюджета на ЕС за следващите седем години и плана за възстановяване след коронавируса. Според тях, България има достъп до 29 млрд. евро, от които 7,7 милиарда са безвъзмездна помощ, а останалите – заем.

По думите му, и без коронакризата, Южна Европа е пропиляла отново финансовите си възможности, защото в последните 10 години живее без икономии и ако сега не бъде спасена, финансово ще приключи. Ние влязохме в ЕС по-бедни, но от тогава се движим добре. Може би сме единствената държава в Европа, която за полугодието има бюджетен излишък.

България трябва да се гордее с добрата си данъчна политика в последните 10 г. най-простата и красива данъчна система. Намаляването на ДДС за някои странни сектори беше грешка“, допълни Василев, който очаква някои данъци в Европа да се вдигнат заради новите кредити. Проблемните държави на Европа не са в Източна Европа, смята икономистът.

Василев коментира и влизането на България в чакалнята на еврозоната, което за него е огромен успех, който чакаме от 10 г. Ако имаме имидж, значи цяло поколение са изпълнили целите си.

Всички държави, които влизат в еврозоната стават по-богати„, убеден е Василев и обясни, че това била една от неговите общественозначими мечти. Според него, от влизането на страната ни в еврозоната 10% са ползите, 40% са надзор и 50% са имидж – което, по думите на Василев, е страхотно. По каквито и да е причини българските институции да не забележат проблеми в банките, Европа ще ги забележи, смята той.

Ние от ИСТИНАТА обаче питаме как ще станем по-богати, след като според самия Николай Василев ползите от еврозоната щели да бъдат едва десетина процента?! На практика тези десетина процента Н. Василев ги казва просто, за да не каже, че съвсем няма да има никаква полза. Понеже тези десетина процента, ако изобщо се осъществят, са едно голямо нищо. Кръгла нула. Всъщност бившият министър на Симеон II, без да иска си призна, че от влизането ни в еврозоната няма да има никаква полза.

Това е истината. О така наречената еврозона, България няма да има никаква полза. Нито сега, нито в бъдеще, нито когато и да било.

За бюджета на ЕС Василев посочи, че ние сме от получаващите страни, без да сме имали нужда от спасяване. България не е сред най-рисковите държави, има други две – Унгария и Полша.

Гърция успя да вземе повече пари, защото те са за спасяване в тази ситуация. Гърция има по-голям БВП и за това получава като абсолютна стойност повече, но не бих искал да съм на тяхно място, каза Василев.

Богатите и спестовни държави начело с Германия да се съгласят да има общ европейски дълг, това не е било. ЕК тегли огромен заем„, обясни ситуацията Василев.

„За мен е новост, че късната Меркел решава да отвори своята кесия. Тази година Германия с по-голямо удоволствие дава пари на Южна Европа“, обясни своята гледна точка икономистът. „Няма от какво да сме недоволни, крайностите не са верни. Ние сме си нормално доволни„, обясни той.

Относно терминологията, за Василев „перфектната буря“ е съчетание на война, природно бедствие, милиони мигранти, рецесия. Според Василев пандемията от коронавирус не е голяма буря. В много малка буря Европа се нуждае от трилиони, а какво ще стане, ако бурята беше по-голяма, недоумява той, цитиран от news.bg.

Като едно малко обобщение на това, което каза бившият министър дотук, ще кажем само: Дрън-дрън, че пляс!

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *