Нинова: Борисов изпадна в депресия след Бузлуджа! Изпусна кормилото на държавата

България отблизо

Борисов държи кормилото на влак, на катер, на електрокар, на тротинетка може би, но няма кой да държи кормилото на страната.

Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в декларация от името на парламентарната група по повод приключващата парламентарна сесия, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

Нинова посочи, че всяка година в деня на събора на БСП на Бузлуджа премиерът изпада в депресия.

Да коментираш събора на левицата, а да не излезеш пред народа си в тези кризи, връхлетели страната и то по твоя вина, е безотговорност. Всички парламентарни въпроси към него са върнати с несъществени аргументи. Оказва се, че в момента в държавата няма лидер. Той държи кормилото на влак, на катер, на електрокар, на тротинетка може би, но няма кой да държи кормилото в страната. той изпусна кормилото на държавата. Ключовата дума за нас за този сезон е несигурност – национална несигурност и несигурност на всеки български гражданин във всичките й измерения.

 

Обаче ни предстои близкото бъдеще на есен – избори за кметове и общински съветници, бюджет и избор на главен прокурор. Знаем, че цялата енергия ще се хвърли в изборите, но и те ще минат и ще застане най-важният въпрос за бюджета, за стимулите за икономиката, за увеличаване на доходите, за намаляване на неравенствата, за общинско и държавно здравеопазване, за справедливостта и съдебната реформа. Мислете от сега, че октомври бързо ще дойде“, обърна се Корнелия Нинова към мнозинството в залата.

Сесията приключва с две тежки кризи – алтернативата е ясна и на есен тя ще проличи, каза още Корнелия Нинова.

В какъв момент приключва сесията – с две тежки кризи. Теч на данни от НАП. Резултатът е, че 5 млн. българи са хвърлени в несигурност за собствеността и за личните си данни. На България беше дадена тежка оценка, на правителството – че една цяла нация е хакната. Втората криза е чумата по свинете. Европа ви даде оценка. Тя каза, че правителството не си е свършило работата и България може да изгуби цялото свиневъдство заради небрежността на управляващите. Това е ефектът от тези кризи, но има и последваща – цените тръгнаха леко нагоре“, допълни още Нинова.

„Приключва и тази сесия на Народното събрание. Имаме днес последно заседание, последен работен ден. Първият, обикновено всички парламентарни групи тържествено представяме приоритетите и какво ще се свърши за България и за хората. Последният обикновено мълчаливо си тръгваме и отиваме във ваканция. Би било тази практика да се промени. За това днес ние от БСП за България ще направим оценка на сесията, на управляващото мнозинство и самооценка. Когато имаш претенция да оценяваш другите, трябва да имаш силата да се самооцениш“, подчерта Нинова.

„Внесли сте 21 закона, можем да спорим дали са добри или лоши. Най-добре е да ги оценим как те повлияха на България и на българските граждани. Ще откроя по-важните. Приехте Закон за концесиите, макар да се отнасяше за Черноморското крайбрежие, отвори отново темата за концесия на летище „София“, каза още Нинова. Тя отчете, че големи държави са обжалвали тази концесия.
„Има ли друга поръчка в България, която да е обжалвана от всички участници, освен от спечелилите“, попита Нинова. Тя обърна внимание върху Закона за устройство на Черноморското крайбрежие и отчете, че резултатът от него е, че плажовете пустеят.

„Приехте във финансовата сфера Закон за мерките срещу изпирането на пари. Държавата прехвърли отговорността върху физическите лица да следят за пране на пари. Ефектът от този закон, досега нито една детска учителка не е хванала пране на пари! Актуализирахте бюджета на страната. Ефектът за държавата е близо 2 млн. лв. дефицит. Да видим какво направихте за здравеопазването – затварят се болници. Нищо през тази сесия, освен отново един модел за реформа в здравеопазването, който се отхвърля от почти всички“, допълни още Нинова.

Тя посочи, че са лишени хората от месечни винетки.

„Земеделие – при всички тези проблеми в земеделските производители приехте Закона за подпомагането на земеделските производители с една единствена цел – да замажете резултата от къщите за гости“, допълни още Нинова.

Нинова посочи, че БСП е показала ясна и точна алтернатива. „Внесохме следната алтернатива – намаляване на ДДС на лекарства и храни, помощи за младите работещи за отглеждане на дете, данъчни облекчения за родители за отглеждане на децата им, предложение за преизчисление на всички пенсии“, допълни Нинова.

За нас Бойко Борисов е участник в договорката за издигане на един единствен кандидат за главен прокурор – в такива сговори не участваме, каза още Нинова.

„Като казах съдебна реформа, искам да кажа и няколко думи за избора на главен прокурор. Прави впечатление, че всички са се вторачили в БСП. Всички питат БСП, всички очакват какво ще каже БСП и никой не пита този единствен, от когото трябва и от когото зависи този въпрос. Той се казва Бойко Методиев Борисов. Единственият човек, който можеше да осигури състезание между двама кандидати, е Бойко Борисов. За зрителите и слушателите, които очакват БСП да вземе решение по тази тема, просто да кажа. По закон единствените, които могат да предлагат главен прокурор са или независимите прокурори или министърът на правосъдието, т.е. правителството. Нито партии, нито депутати, нито ние от БСП можем да направим такова предложение. Ако можехме – щяхме. Изчакахме 29-ти, заявявайки, че ще спазим процедурата и ще уважим правилата, но всъщност ги изчакахме, за да разберем и надявайки се дали Борисов ще прояви здрав разум и ще внесе втора кандидатура. Уви, тежките му зависимости не му позволиха тази смелост. За нас той е участник в договорката за издигане на един-единствен кандидат. БСП в такива сговори не участва“, подчерта лидерът на БСП.

„В момента протестират десните и чакат БСП какво ще каже. Искам да припомня – същите тези десни бяха част от правителството на Борисов. Същите тези десни направиха този модел реформа в съдебната система. Спомняте ли си, уважаеми българи, че БСП беше против. И тогава, и сега ви казахме, че ще стигнете до тази задънена улица. Двете групи, които изградиха този модел съзнателно се сбиха кой да го оглави“ , изтъкна лидерът на БСП.

„И се обръщат всички към БСП и казват: „Вие сега какво?“. Ами ние, същото. Предлагаме промяна в модела. Както и да се биете за този или онзи като име, докато не променим модела, нищо не решаваме“, посочи Нинова.

Тя отново представи предложението на БСП и направи заявка, че ще групата ще го внесе през септември. „Единственият начин за правосъдие е тази зала да проявим единодушие и да наложим съдебен контрол върху актовете на прокуратурата. Казва се промяна в Закона за съдебната власт. Това е решението. Ако очаквате БСП да предложи решение по казуса „главен прокурор“ – това е решението. Да ви видя наесен дали ще го подкрепите. Зададох много теми за ваканцията, малко като в училище, когато преди да се разделим ни дават книги за четене през лятото. Четете и мислете, че ни чака гореща есен“, подчерта Нинова.

 

Tagged

2 thoughts on “Нинова: Борисов изпадна в депресия след Бузлуджа! Изпусна кормилото на държавата

  1. НЕКА НИНОВА СЕ КАЖЕ НА ВИСОК ГЛАС, КАТО КАКВА ПАРТИЯ СЕ САМООПРЕДЕЛЯ И КАКВА Е НЕЙНАТА ПОЛИТИКА СПРЯМО БЕДНИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД,И КАКВО ПРАВИ ТАЗИ СЪЩАТА ПАРТИЯ СРЕЩУ ОЛИГАРСИТЕ КАТО С В И Н А РО В/ ГЕРГОВ И ДРУГИ КАТО НЕГО В ТАЗИ ПАРТИЯ ,И ТОГАВА НАРОДА ЩЕ И ПОВЯРВА !!!дО ТОГАВА БСП ЩЕ БЪДЕ ГУБЕЩА ПАРТИЯ !!!!!

  2. КОРНИ НАИСТИНА ИМА НУЖДА ОТ ПРЕГЛЕД. ИНАЧЕ НЯМА ДА Е ЗЛЕ ДА СЕ ВЪРНАТ ГОРЕ И ДА СИ ПОЧИСТЯТ ОТПАДЪЦИТЕ, КОИТО ОСТАВИХА.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *