Нинова категорично: Ще подкрепим Радев безапелационно! Ако АЕЦ „Белене“ беше построена, сега цените на тока и всички продукти щяха да са съвсем други!

България отблизо

Когато преди петнадесетина години единствена БСП говореше, че България не може без ядрена електроцентрала, десните каканижеха, че това не било необходимо. Сега се вижда, че без АЕЦ „Белене“ България няма да оцелее. БСП винаги сме били „за“ развитие на ядрената енергетика.

„БСП бяхме инициатори на референдум, събрахме над 800 000 подписа. Не бяхме чути тогава. АЕЦ Белене е разглеждана като геополитически въпрос. Дойде време да се проумее нашата позиция, че АЕЦ Белене е национален интерес. Ако сега имахме тези два блока по 1000 мегавата , положението щеше да е съвсем друго“.

Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в ефира на „Офанзива с Любо Огнянов“ по Нова нюз.

Имаме три цели. Да дадем стабилност на държавата, сигурност на семействата и домакинствата и да влезем в конкретни готови решения на конкретни проблеми. С тези цели тръгваме в предизборната кампания.

„Най-важни са цените. Това е проблем номер едно. Не само на горива и енергоносители, а и на всичко останало. В понеделник започваме редица от срещи, на които сме поканили месопроизводителите, млекопроизводителите, хлебопроизводителите, синдикати. Нашата сила е в това, че когато предлагаме нещо, не го правим кабинетно и партийно, а водим разговор с браншовиците и тогава решаваме какво да правим“, продължи лидерката на БСП.

По думите ѝ, категорично трябва да се направи план за озаптяване на цените.

„Прави ми впечатление, че колегите по студията просто констатират проблема. Трябва да спрем да се оплакваме. Има проблем. трябва разум решения и действия. Трябва да видим какви мерки се предприемат на Запад. Предлагаме няколко неща.

Да се намалят ДДС на енергоносителите. Това се случи в Германия, Испания Гърция. Конкретна мярка, която трябва да доведе до намаляване на цените.

Втора мярка – намаляване ДДС на храните от малката кошница.

Трето – да се поучим от примера на Гърция. Там правителството гарантира първите 300 киловат часа на всяко семейство. Ние предлагаме 200 киловат часа. Става дума за социално слабите“, поясни Нинова.

„Предлагаме да се създаде в бюджета за догодина специален енергиен фонд, в който да се отделят средства и те да се ползват само за такива мерки – в помощ на икономиката и семействата. Там да влязат свръхпечалбите на търговците в енергийния сектор“, уточни лидерката на БСП.

Тя обясни, че премиерът на Испания Педро Санчес вече е направил такова нещо – приходите се използват за подпомогне на държавата. Имаме конкретни примери от Европа, приложими са и тук.

„Вече не би било държавна помощ, защото ЕК промени правилата заради К-19 кризата и даде свобода на националните държави да решават тези проблеми чрез националното си законодателство.

Просто в момента държавата трябва да влезе в ролята си.

Тук е големият въпрос за десни политики с ляв резултат. Дясната политика е либерализацията на пазара и който може да оцелее, каквото е сега положението. Лявата е засилено участие на държавата в такива кризи“, каза Нинова.

Тя коментира и предстоящите избори за президент и подкрепата на БСП за Радев.

„Ситуацията около изборите за президент е променена. Съвсем е различна ситуацията. Ние подкрепяме безапелационно Румен Радев и Илияна Йотова и ще работим те да са победители. Всеки прави някакви сметки за балотажа. За нас битката е Радев и Йотова да победят. Оттам нататък ще видим какво ще се случи.

Всичките партии, които подкрепят Радев, вероятно, ще дадат своя принос. Що се отнася за първия му мандат, един политик трябва да се оценява по това, което е говорил в началото и накрая. По този критерий, Румен Радев следваше казаното през целия си мандат“, каза тя.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *