Нинова към Мая Манолова: Не изнудвайте президента да ви даде мандата! Трябва заедно да решим кой и с кого да прави правителство!

България отблизо

До петък да се съберем трите протестни партии и да проведем консултации по три въпроса. Да вземем решение по между си на коя партия президентът да връчи мандата. Втория да изработим приоритети и третия да се консултираме по състава на министерския съвет. 

Това предложи председателят на БСП Корнелия Нинова на извънредна пресконференция.

„Ситуацията изисква много висока степен на отговорност и разговори. Нашата позиция винаги е била да се спазват Конституцията и законите на страната.

Да има принципност, прозрачност и стабилност. Затова ние няма как да погазим Конституцията и да поставим президента в неловката ситуация партиите да му налагат на кого да връчи третия мандат. Партиите не могат да взимат такова решение. Това е правомощие на президента Радев. Предлагаме да запазим спокойствие и да изчакаме решение на президента.

И както той прецени. Ако мандатът бъде връчен на нас, ще започнем разговори с другите. Като първата ни задача в седемдневен срок е да излъчим кандидат за премиер. Втората е да подготвим приоритетите на управлението и третата да разговаряме по персоналния състав“, каза Нинова.

„Докато чакаме третия мандат, има въпроси които не могат да чакат. Предлагаме да се заемем с тях. Да излъчим икономисти и специалисти по социална политика и до петък да постигнем съгласие как да актуализираме бюджета. Вместо да се пазарим при кого да отиде мандата, да постигнем съгласие за актуализация на бюджета.

Тази процедура обикновено ражда противоречия и накрая не се събира мнозинство. Смятаме, че в този момент е изключително важно бюджетът да бъде актуализира и за това се изисква постигането на минимум мнозинство, продължи Нинова.

По думите ѝ, приоритетите са преизчисляване на пенсии, парите за ковид кризата на първа линия на лекарите, закупуването на лекарства. Средства за МВР и МО за опазването на границата от мигрантската вълна, заплатите на строителните работници, компенсации за фирмите.

Мнозинството по актуализация на бюджета ще е добър знак, че можем да постигнем мнозинство и за правителство, категорична бе лидерката на Столетницата.

„Ако до петък успеем, да съберем такова мнозинство, това ще е добър знак“, добави тя.

По думите ѝ за тези разговори ще бъдат поканени и от „Има такъв народ“.

„Ще се обърнем и към ИТН, зад да говорим по актуализацията на бюджета, що се отнася до бъдещото правителство – също. Имаме добра база за разговори. При първия кръг на преговорите постигнахме политически документ, в който бяхме стигнали до съгласие по ключовите моменти“, поясни тя.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *